Országkódok listája

Országkód jelölések

Az országkódok megadása NAGYON fontos, azonban sokan ezt félreértelmezik.

Induló (kezdő) ország: ahonnan indulunk (ahol a jármű áll kezdéskor, induláskor). Ez az az ország, ahol éppen tartózkodunk (ez érvényes a reggeli kezdő országra is). Ha ez Németország, akkor az országkód: D.

Célország: ahol befejezzük a napot (ahol a jármű áll befejezéskor és kivesszük a pihenőt). Ha ez pl. Írország, akkor: IRL. Figyelem! NEM az a célország, ahova igyekszünk, hanem az, ahol a napot ténylegesen befejezzük!

 

Az országkódok és az egyes spanyolországi régiók felsorolását az alábbi linkre vagy PDF ikonra kattintva töltheted le.

 

Fontos! Az országkódot a tevékenység kezdete előtt, ill. vége után 15 percen belül kell megadni (napi vagy heti pihenő megkezdése előtt). Ha a kártya be- vagy kivételre kerül, a készülék automatikusan kéri a kódot. Ha nem veszed ki a kártyát, de a napi tevékenységet befejted, illetve megkezdted, a kódot meg kell adni (hasonlóan a koronghoz, kivétel/behelyezés helye). „Négykezes” váltásnál nem adunk meg országkódot! Ennek oka, hogy ilyenkor nem csak a járművezetők cserélnek helyet, hanem a kártyákat is cserélni kell, ezért azokat ki kell venni a készülékből. Ebben az esetben a készülék automatikusan kérdezi „célország”? Mivel nem a tevékenységet fejezted be, csak váltásról beszélünk, nem kell az ország kódját megadni. A legtöbb készülék esetében a visszafelé mutató (vékony nyíl) megnyomásával ezt a lépést át tudod ugrani.