A tiszta lap elve

Ez egy régi, de annál fontosabb fogalom, amit NAGYON fontos megértened!

 

Az a helyzet, hogy ezt SOKAN rosszul értelmezik, ezért korábban sok probléma származott abból, hogy az ellenőrök keresték a 4,5 óra összeadódott vezetési időt követően a 45 perces szünetet, és ha nem találták, akkor büntettek. A jobb oldali ábra jól szemlélteti a problémát.

Ezért az Európai Bíróság olyan határozatot hozott, hogy ha valaki levezetett akármennyit is a 4,5 órából (itt a példában ez 3,5 óra, de bármennyi lehet), majd ezt követően tart egy legalább 45 perces szünetet (a példában ez 53 perc, de ez lehet természetesen osztott szünet formájában is, 15 és 30), akkor az előtte lévő vezetési idő „lenullázódik”, és ismételten szabadon a rendelkezésére áll a tiszta 4,5 órás vezetési idő (újból vezethet 4,5 órát).

Magyarul: tiszta lappal indulsz! (Persze a napi vezetési idő limitig.) Ezt hívják „tiszta lap” elvének. Nagyon hasznos dolog ismerni ezt.

Az alábbi linken 6 videót tekinthetsz meg ingyenesen, amik között találsz egy példát erre is. Nagyon hasznos megnézni ezeket. Kattints a lenti képre!

A videók témái:

  1. Utazással töltött idő kezelése – speciális esetek.
  2. Ha külföldön, családnál töltöm a pihenőt, hogyan igazolom ezt?
  3. Ellenőri kártya használata ellenőrzés során.
  4. Hogyan dolgozhatok 6 napot két egymást követő héten, napi 15 órában?
  5. Kell-e igazolni az éjszakai munkavégzést? Mi számít annak?
  6. Szabálytalan pihenő – a tiszta lap elve!