Videó-sorozat 5: Ki számít utazó munkavállalónak és jó-e a “jelenléti ív” használata sofőröknél?

12 videó 6 videóblogban – folytatások

Helytelen jogértelmezés részemről! Nagyon fontos korrekció!

Figyelem! Az előző bogbejegyzésben a határátlépési országkóddal kapcsolatban egy fontos kiegészítést kell tennem, amire egy kedves ügyfelem hívta fel a figyelmemet, mivel helytelen jogértelmezés történt részemről! Emiatt az a videó kiegészítésre, korrigálásra szorul (sőt, azóta már töröltem is azt a videót).

Ahogy azt korábban többször is mondtam, oktatásokon is kihangsúlyozom, hasonlóan a könyveimhez, ahol szintén leírtam, miszerint én is tévedhetek egy jogszabály értelmezésében. Fenntartom magamnak a jogot ahhoz, hogy valamit én sem látok helyesen. Szerencsére ez nagyon-nagyon ritkán fordul elő, de VAN ilyen. Nem vagyok tévedhetetlen. A lényeg, hogy ÉSZREVEGYÜK a hibát és javítsuk!

Ezért mindig kihangsúlyozom, hogy ha eltérés van az általam elmondottak és a hatályos, érvényes jogszabályok között, akkor MINDIG a jogszabályt kell alapul venni. Nem véletlenül, mert ha az esetleges helytelen jogértelmezésem miatt esetleg valakit megbírságolnak, akkor az vitára adhat okot.

Természetesen, MINDENKI maga is felelős azért, hogy elolvassa, megfelelően értelmezze és alkalmazza a jogszabályokat, így egy szankció esetén mindenkinek megvan a maga felelőssége. Viszont ez NEM kisebbíti az én felelősségemet, miszerint felelős vagyok azért, amit kimondok. Így most korrigálnom kell egy dolgot, mert hibásan értelmeztem egy jogszabályi részt. Ezt egy kedves olvasóm jelezte felém, helyesen, amit most itt megteszek és ezúton is köszönöm neki, hogy felhívta rá a figyelmet (megjegyzés: az elmúlt évek során is pár alkalommal előfordult hogy valamit nem jól értelmeztem, emiatt korrigálni kellett, ez benne van a pakliban – szerencsére ritkán fordul elő).

A határ átlépésének rögzítési kötelezettsége a korongos menetírókra is vonatkozik!

A januári konferencián és az előző videóban is azt állítottam (ami a konferencia videóból származó rövid videó részlet), hogy a határátlépés rögzítése csak a kártyás járművekre vonatkozik. Jobban mondva, egyelőre csak sejttettem ezt!  Ez azonban nem igaz!

Kicsit nehéz értelmezni a jogszabályok összetettsége miatt, de elkerülte a figyelmemet a Mobilitási Csomag következő kiegészítése. Ez pedig a jogszabályban szereplő 2. cikk 11. bekezdésében olvasható, nevezetesen (most csak a nekünk fontos részt tettem ide be):

A 34. cikk a következőképpen módosul:

c) a (6) bekezdés a következő ponttal egészül ki:

„f) azoknak az országoknak a betűjeleit, amelyekben a napi munkaidejét megkezdi és befejezi. A járművezetőnek ezen túlmenően az adott tagállamban való első megállása megkezdésekor be kell írnia annak az országnak a betűjelét, amelybe a tagállami határ átlépését követően belép. Ezt az első megállást a határnál lévő vagy a határon való átlépést követő lehető legközelebbi megállóhelyen kell megtenni. Amennyiben valamely tagállami határ átlépése komppal vagy vonattal történik, a járművezetőnek az érkezési kikötő vagy vasútállomás szerinti ország betűjelét kell beírnia.”;

Mit jelent ez? Vegyük sorra röviden!

  • ez a pont a 165/2014/EK rendelet 34-ik cikkét módosítja, ami a kártyás és korongos menetírókról szól;
  • annak is a 6-os bekezdését egészíti ki;
  • a 6-os bekezdés az analóg (korongos) menetírókról szól, tehát, a korongos tachográfok használatával kapcsolatos kiegészítést tesz;
  • a 6-os bekezdés erről szó: “Az a járművezető, aki analóg menetíró készülékkel felsze­relt járművet vezet, bejegyzi az adatrögzítő lapjára a következő adatokat: “;
  • vagyis, arról, hogy MIKOR kell feljegyzést készítenie a korongra;
  • azért tette a Mobilitási Csomag ezt a kiegészítést, mert az eredeti (165-ös) rendeletben NEM szerepelt az f) pont, ott az e) pont volt az utolsó, így ezzel kiegészítették;
  • a lényeg ez: “A járművezetőnek ezen túlmenően az adott tagállamban való első megállása megkezdésekor be kell írnia annak az országnak a betűjelét, amelybe a tagállami határ átlépését követően belép.”;

Ez tehát azt jelenti, hogy a KORONGRA IS FEL KELL VEZETNI A HATÁRÁTLÉPÉSI ORSZÁGKÓDOT!!!

A gyakorlatban NEM látok erre más lehetőséget, mint azt, hogy a gépkocsivezető, amikor átlépi a határt, ugyanúgy, mint a kártyás menetírók esetében, ahol tud, megáll (most ezt nem részletezem, mert ez még jelenleg is képlékeny, hogy HOL lehet és nem lehet megállni), KIVESZI A KORONGOT, és a hátuljára kötelező jelleggel FELÍRJA az adott ország betűjelét. Tehát, KÉZZEL rögzíti a korong hátulján az országkódot. Ezzel nem szegi meg a koronghasználat, korongkivétel szabályát, mivel ebben az esetben jogszabály kötelezi erre.

Ehhez ismerni kell az országok betűjelét, de a lényeg, hogy valahogyan ezt a korongra is fel kell vezetnie.

Kérlek, hogy ezzel a kiegészítéssel kezeld ezt a dolgot! Ha valakinek további kérdése lenne ezzel kapcsolatban, akkor nyugodtan írjon! És elnézést a hiányos jogértelmezésért!

Hol lehet megállni és hol NE álljunk meg?

Az alábbiakban a trans.info oldalát csatolom, ahol elolvashatod az Európai Bizottság útmutatását a határátlépés rögzítésével kapcsolatban a tachográfon. Pontosabban, azt tudod megnézni, hogy hol nem szabad csinálniEhhez kattints ide!


Akkor most itt az újabb 2 videó!

Ki számít utazó munkavállalónak?

Egy ügyfelünk kérdezte a konferencián.

Ki számít utazó munkavállalónak? Én csak belföldön dolgozom, 7-17-ig. Telephelyen kezdek és ott is végzek.
Ha az vagyok, akkor mentes tevékenység esetén is az vagyok?

(További információhoz kattints ide: nyomtatott termékek) https://www.youtube.com/embed/n_KMM5PerM4


Jó-e a “jelenléti ív” használata sofőröknél?

Ismét egy olvasói kérdés a konferenciáról.

Belföldi munka esetén (telephelyen kezdek és végzek) jó a jelenléti ív használata, vagy munkaidő nyilvántartót kell használni?

(További információhoz kattints ide: nyomtatott termékek)