Videó-sorozat 4: határátlépési országkód mizéria és alkalmi munkavállalók

12 videó 6 videóblogban

Az újabb 2 videó előtt még egy rövid megjegyzés az előző videóhoz, amikor lejárt a régi kártyád, és megvan az új, mert volt egy pont, ami talán nem volt egyértelmű, és most szeretném azt is tisztázni.

Egy kedves olvasóm azzal hívott fel, hogy február végén lejárt a régi kártyája (5 év), és megérkezett már az új. Viszont azóta ő pihenőidőben volt, semmit nem dolgozott.

Mit kell csinálnia most, ha elindulna vezetni?

Nos, a dolog egyszerű!

  • régi kártyát ugye, NEM tudod már használni, azzal ne is próbálkozz. Természetesen legyen nálad, amíg kell, ahogy azt korábban bemutattam.
  • Beteszed az új kártyádat, mivel már csak azt fogadja el a tachográf.
  • Ha ugyanabban a járműben folytatod a vezetést, lehetséges, hogy a tachográf felajánlja a legutolsó kártyakivétel időpontját. Ekkor egyszerű dolgod van: az új kártyára csak írd vissza addig a pihenőt, és kész! Nincs más dolgod, mivel így teljesen igazoltad ezt az időintervallumot. Figyelem! Ez kábé csak 18-20 napodat igazolja, ezért még nem vagy kész.
  • Mivel ez NEM teszi ki a 28 napot, így a maradékot, kábé február közepéig visszamenőlegesen üres szalagra rajzold meg, addig a napig, ameddig az új kártyára vissza tudtad írni a pihenőt. Így meglesz a 28 nap igazolásod visszamenőleg. Figyelem! Ha viszont ez az igazolás már MEGVAN a régi kártyádon, mert akkor még használtad vagy oda visszaírtad, akkor EZT A PONTOT HAGYD KI!!! Ezért kell nálad lennie a régi kártyának, mert azzal igazolod a korábbi pár napot (ha volt rajta adat).
  • Ha a tachográf nem ajánlja fel a legutolsó kártyakivétel időpontját, akkor viszont neked kell tudnod ezt, és kábé addig írd vissza a pihenőt az új kártyára. Minden további lépés ugyanaz, mint amit fentebb írtam.

Íme, akkor az újabb 2 videó!

Főállásom van, de máshol is dolgozom

Egy ügyfelünk kérdezte a konferencián.

Olyan kérdésem lenne, hogy pl. dolgozom valahol gyári munkásként, portásként vagy bármi másként főállásban. De egy ismerősömhöz havonta pár napra elszegődök kamiont vezetni. Milyen tevékenységnek kell visszaírni a máshol töltött munkaidőt? Vagy egyáltalán vissza kell-e írni? Vagy valamilyen igazolást kell kiállítani arra az időre, amikor főállásban dolgoztam?


Határátlépési országkód – 1 rész

Ismét egy olvasói kérdés a konferenciáról.

Korongra is vonatkozik a határátlépés során az „országkód”? (2020/1054/ EK bevezetőben 1. bek. 29 pont, ugyanitt a 165/2014/EU R. módosítása 2.cikk 11.pont ( 165-s rendelet 34§)) Egyáltalán, hogyan fog ez a határátlépési országkód dolog működni?