Kötelező lesz a kisautókra is…

Meglepő döntés: belföldi kisteherautókra is kötelező lesz a fuvarozói engedély

Ezzel a címmel jelent meg a Fuvarlevél újságban egy cikk, ami így kezdődik:

Az uniós jogszabálynál szigorúbb döntést hozott a magyar kormány. Májustól nem csak a nemzetközi fuvarozást végző, hanem a kizárólag belföldön fuvarozó vállalkozóknak is kötelező lesz a fuvarozói engedély megszerzése a 2,5 tonnánál nehezebb kisteherautókra. December végén jelent meg az erről szóló kormányrendelet. Korábban semmi jele nem volt annak, hogy a kormány az EU szabályainál szigorúbb hazai rendeletet fog hozni. 

Az eredeti, teljes cikk ide kattintva olvasható el, de egy kis részét ide is bemásolom. (Forrás: Fuvarlevél újság.)

A 2020-ban elfogadott, mobilitási csomag néven ismertté vált jogszabály-gyűjtemény tartalmazza a furgonosok számára az engedély kiváltásának kötelezettségét. Az uniós kötelezettség azonban kizárólag a nemzetközi árufuvarozást végző teherszállításra érvényes 2,5 tonna fölött. Az uniós jogszabály azonban megengedi, hogy a tagállamok saját rendelkezést hozzanak a kizárólag belföldön működő fuvarozó vállalkozók számára.

Korábban semmi jele nem volt annak, hogy Magyarország indokoltnak látja az engedélykötelezettség kiterjesztését a belföldi fuvarozásra is. Erről nem volt szakmai vita, a mobilitási csomaggal szembeni hivatalos magyar tiltakozás sem foglalkozott ezzel a kötelezettséggel. Ezért volt meglepő a Magyar Közlöny tavaly december 27-i számában megjelent kormányrendelet, mely a belföldi fuvarozókra is kiterjesztette a kötelezettséget.

Az említett rendelet a fuvarozás feltételeiről szóló 261/2011-es kormányrendeletet módosítja. Ennek a módosított 3. paragrafusa szerint a fuvarozásra vonatkozó előírásokat alkalmazni kell minden olyan díj ellenében végzett közúti árufuvarozásra, melyet 2,5 tonna megengedett össztömege meghaladó teherautóval végeznek akár belföldi, akár nemzetközi forgalomban. A fuvarozói engedélyt május 21-étől követelik meg az érintett fuvarozóktól.

A saját számlás szállítást végző vállalkozások szabályozása nem változott. Saját számlás szállításhoz továbbra is 7,5 tonna felett kell külön engedéllyel rendelkezni.

Mi kell a fuvarozói engedélyhez?

Fuvarozói engedély kiváltásához három feltételt kell teljesíteni:

    • igazolni kell a szakmai alkalmasságot
    • eleget kell tenni a jó hírnévre vonatkozó elvárásoknak és
    • le kell tenni egy pénzügyi biztosítékot.

Folytatás cikkben. Ha érint téged, olvasd el!

Teljes a szimulátor!!!

Szeretném bejelenteni, hogy a tachográfszimulátor mind a 3 funkciója a tegnapi naptól TELJES!

Ez azt jelenti, hogy az eddig Alapszimulációk és Kötetlen szimulációk mellett most már a VALÓS ÉLETHELYZET SZIMULÁCIÓK is KÉSZ van és használható!!! VÉGRE!!! Sikerült elkészülni vele!

Ha van befizetésed, menj és használd! Hasznodra lesz. Ha nincs, akkor pedig fizess elő 2-3 órát, és GYAKOROLJ!

 

Online tachográf szimulátor – élethelyzet szimulációs feladatok

Használd ki MOST az 50%-os speciális kedvezményt február 10-ig!

Ha bármi kérdésed van, keress nyugodtan!


Üdvözlettel és jó munkát kívánva

Kuzma Ferenc
AETR szakértő, műszaki szakoktató
(diploma: Budapesti Műszaki Egyetem)
+36 (70) 391-2885, info@aetr.hu