Kosár

Az új EU-s rendelet…

2014. február 4-én került kibocsátásra AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 165/2014/EU RENDELETE. (A rendelet a lap alján majd letölthető.)

A rendelet alcíme: „a közúti közlekedésben használt menetíró készülékekről, a közúti közlekedésben használt menetíró készülékekről szóló 3821/85/EGK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről és a közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok összehangolásáról szóló 561/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról”.

Mint láthatod, ez NAGYON FONTOS rendelet, minimum 2 okból is:

  1. eltörölte a jelenleg hatályos 3821/85/EGK rendeletet, ami, ha nem is ismered, leírja és szabályozza a tachográf használatát, a korongok kitöltését, meghatározza a különböző szimbólumok jelentését, stb. (többek között), és ez a rendelet lép a helyébe,

  2. némileg módosítja a jelenleg is hatályos 561/2006/EK rendeletet.

Szóval, ez egy ELÉG FONTOS rendelet…

 


Néhány gondolat

Hadd idézzek a rendelet bevezetőjéből pár gondolatot:

„(2) A tapasztalat azt mutatja, hogy a menetíró készülékek rendszere hatékonyságának és eredményességének biztosítása érdekében bizonyos műszaki elemeket és ellenőrzési eljárásokat javítani kell.”

„(3) Bizonyos járművek mentesülnek az 561/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (4) rendelkezései alól. A koherencia biztosítása érdekében lehetőséget kell teremteni arra, hogy ezek a járművek ne tartozzanak e rendelet hatálya alá.”

„(4) (…) Bizonyos fokú rugalmasság bevezetése érdekében meghatározott járműveket ki kell zárni az említett rendelet hatálya alól, nevezetesen azokat a legfeljebb 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű járműveket, amelyeket olyan anyagok, felszerelések vagy gépek szállítására használnak, amelyekre a járművezetőnek munkája során szüksége van, illetve amelyeket kizárólag a vállalkozás telephelyétől számított 100 km-es sugarú körben használnak, azzal a feltétellel, hogy az ilyen járművek vezetése nem a járművezető fő tevékenysége.”

„(7) Elő kell írni a globális navigációs műholdrendszerhez kapcsolt menetíró készülékek használatát, mivel utóbbi megfelelő és költséghatékony módja annak, hogy a napi munkaidő során meghatározott pontokon automatikusan rögzítésre kerüljön a jármű helyzete, ami segíti az ellenőrző tisztviselőket az ellenőrzések során.”

„(16) A járművezetői kártyák hatékonyabb vizsgálatának és ellenőrzésének biztosítása és az ellenőrző tisztviselők feladatainak megkönnyítése érdekében nemzeti elektronikus nyilvántartásokat kell létrehozni, és rendelkezni kell e nyilvántartások egymással való összekapcsolásáról.”

„(20) Az ellenőrző tisztviselők a menetíró készülékek változása és az új manipulációs technikák miatt folyamatos kihívásokkal szembesülnek. A hatékonyabb ellenőrzés biztosítása és az ellenőrzésre vonatkozó szemléletmódnak az Unión belüli harmonizálása érdekében az ellenőrző tisztviselők kiképzésére és továbbképzésére közös módszertant kell elfogadni.”

„(24) A tisztességes verseny belső közúti szállítási piacon való biztosítása érdekében, valamint hogy a járművezetők és a szállítási vállalkozások egyértelmű jelzést kapjanak, a tagállamoknak – a szubszidiaritás elvének sérelme nélkül – a 2006/22/EK irányelvben meghatározott jogsértési kategóriáknak megfelelő hatékony, arányos, visszatartó erejű és megkülönböztetéstől mentes szankciókat kell előírniuk.”

„(25) A tagállamoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a járművek vizsgálatra való kiválasztása a haszongépjármű vezetőjének állampolgársága, a haszongépjármű nyilvántartásba vétel vagy forgalomba helyezés szerinti országa szerint történő bármilyen megkülönböztetés nélkül történjen.”

„(26) A szociális szempontok közúti közlekedésen belüli világos, hatékony, arányos és egységes érvényesítése érdekében a tagállami hatóságoknak egységesen kell alkalmazniuk a szabályokat.”

„(35) A 3821/85/EGK rendeletet ezért hatályon kívül kell helyezni.”

 


Azért ennyire nem durva a helyzet…

Elolvasva a jogszabályt elejétől a végéig, azért nem ennyire durva a helyzet, mint ahogy az elsőre látszik.

Továbbra is megmaradnak a korongos tachográfos járművek, csak ez a rendelet a 3821-es rendelet eltörlésével gyakorlatilag kiegészítette az abban leírtakat a digitális tachográfokra vonatkozóan.

Valóban igaz viszont az, hogy erős törekvés van arra, miszerint a digitális tachográffal felszerelt járművek esetében “műholdasítsák” a rendszert, és bárhonnan nyomon követhető legyen a járművezető aktuális vezetési ideje, stb. A rendelet ugyanis már foglalkozik az „okos” tachográf kérdésével is, melynek gyártását az Európai Parlament nemrég hagyta jóvá.

Az 561-es rendeletet csak kismértékben érinti, gyakorlatilag KÉT pontban: a mentesség esetén eddig érvényes 50 km-es korlát helyébe 100 km lép, valamint ez alapján ez a rész is egy picit módosul:

„az olyan legfeljebb 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű járművek, amelyeket olyan anyagok, felszerelések vagy gépek szállítására használnak, amelyekre a járművezetőnek munkája során szüksége van, illetve amelyeket kizárólag a szállítási vállalkozás telephelyétől számított 100 km-es sugarú körben használnak, azzal a feltétellel, hogy a jármű vezetése nem a járművezető fő tevékenysége.”

 

A 3821/85/EGK rendelet gyakorlatilag már ezen rendelet kiadásának másnapjától el lett törölve, helyette ez a rendelet hatályos, de azzal a kiegészítéssel, hogy:

„47. cikk

Hatályon kívül helyezés

A 3821/85/EGK rendelet hatályát veszti. A hatályon kívül helyezett rendeletre történő hivatkozásokat az e rendeletre történő hivatkozásként kell értelmezni.”

 


Mikortól hatályos?

Elolvasva a jogszabályt kiderül, hogy az említett 3821-es rendelet már el lett törölve, helyette ez érvényes, de lényegében ez csak kiegészíti úgymond az eredeti rendeletben lévőket a digitális tachográfra vonatkoztatva.

A rendelet bizonyos pontjai (a 24., 34. és 45. cikkek) 2015. március 2-től lépnek hatályba, a rendelet többi pontja pedig 2016. március 2-től. Addig az átmeneti időszakra vonatkozó leírás szerint kell eljárni.

Ügyfeleinknek majd további tájékoztatást és magyarázatokat is adunk (hiszen tuti, hogy rengeteg kérdésed lesz), mert a mottónk:

NEM HAGYUNK CSERBEN!

 


Az 561-es rendeletet és a munkaügyi szabályokat továbbra is tudnod kell. Ezek NEM változtak…

NE legyenek kétségeid: az 561-es rendeletet és az 1988-as évi I. törvényben leírt munkaügyi szabályokat TOVÁBBRA IS teljes egészében tudni kell. A fentebb említett kis kiegészítés (50 km helyett 100 km lesz a mentesség) amúgy is csak jövő márciustól lépé életbe.

 

Ezért, és mert ez a rendelet még hatékonyabb képzést ír elő az ellenőrök számára, még hatékonyabb ellenőrzést (és szankciót) téve kehetővé, az a MINIMUM, hogy neked is legalább annyira kompetensnek kell lenned.

 

Mi maximálisan segítünk eloszlatni a félelmeidet, és SENKIT nem hagyunk cserben. Kiállunk melletted és mindig számíthatsz ránk.

 

De csak akkor, ha ehhez TE is hozzáteszed a magadét. Még jobban fel kell vértezned magad, és ugyanezt kell tanácsolnod a kollégáidnak is. Különben nem segíthetünk…

Új szemináriumi DVD - új AETR könyvvel!

Új szemináriumi DVD – új AETR könyvvel!Már csak vasárnap éjfélig (2014. március 23.) rendelhető 40%-os kedvezménnyel az új 2014-es, szemináriumi Mesterkurzus DVD-sorozat, és 30%-os kedvezménnyel a DVD MELLÉ (Figyelem! NEM önállóan!) az új, 3.0-ás AETR könyv!


Ha már NEKED megvan, ajánld a kollégáidnak is,
mert hálásak lesznek érte! Ne feledd! Az ellenőrök is egyre képzettebbek, így NEKED sincs más választásod! NE a szóbeszédeknek higgy! NE ez alapján működj!


Sietned kell beszerezni az új DVD-t és a
3.0-ás AETR könyvet, hiszen már csak
korlátozott ideig él a kedvezmény!
Szólj a „köpcösnek” is!!!

 

Kérem az AETR könyvet MOST!


Megrendelem még akciósan MOST, amíg lehet!

 


Az új EU-s rendelet

Itt letöltheted az új EU-s rendeletet és el is olvashatod (kötelező)!


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .