Kosár

A heti rendszeres pihenőidő gépjárműben történő eltöltésének ellenőrzését és szankcionálásának összefoglalását olvashatod röviden ebben a cikkben.

De előtte pár dolog nagyon röviden…

 

 

… Ha még nem tetted meg, REGISZTRÁLJ a 2018. január 20.-i NAAAAGY AETR konferenciánkra, amit ezúttal is a Gastlandban tartunk! Számold el éves kötelező oktatásként. Már a helyek fele elkelt!!! ==>> KATTINTS IDE!

 

…NAAAAAGY akció 8 db letöltőre!!! Gyári, hibátlan letöltők (összesen 8 db) akciós, verhetetlen áron. Csak a csomagolás sérült, de amúgy 100%-os. Csak a KÉSZLET EREJÉIG!!! NAGY kedvezmény. ==>> KATTINTS IDE!

 

… 2018. január 27.: Ha nem tudsz eljönni a Gastlandba, vagy egyszerűbb számodra Nyíregyházán részt venni a konferencián, akkor a tavalyihoz hasonlóan most is meg fogjuk tartani a Lugas Wellness Hotelben a gastlandi konferencia kicsit rövidebb változatát. ==>> EHHEZ KATTINTS IDE!

 

 

Pihenőidő a járműben…

Az alábbi információkat a www.logisztika.com oldalon olvastam. Az információforrás tehát az említett oldal.

Az egyszerűség kedvéért viszont bemásolom ide az egész cikket.

A heti rendszeres pihenőidő gépjárműben történő eltöltésének ellenőrzése és szankcionálásának összefoglalása. Az információ forrása a CORTE szervezethez beérkezett tagállami tájékoztatások.

AUSZTRIA (EU)
A közúti ellenőrzések különböző helyszíneken és időpontokban történik, a megfelelő lefedettség érdekében. Amennyiben a gépjárművezető a pihenőidejét tölti, azt egy esetleges ellenőrzéssel nem zavarják meg. A heti rendszeres pihenőidő igazolására elfogadnak hotelszámlát.
Maximálisan kiszabható büntetés: 5 000 Euró, ami körülbelül 1 500 000 Forintnak megfelelő összeg.

BELGIUM (EU)
A hatályos jogszabályok értelmében a gépjárművezető a napi és a heti csökkentett pihenőidejét eltöltheti a gépjárműben, amennyiben megfelelő alvóhellyel rendelkezik. De a heti normál pihenőidőt nem töltheti a gépjárműben, ennek ellenőrzéséért a tagállamok hatóságai felelősek. A járművek menetíró berendezései vagy a gépjárművezetői kártya elegendő bizonyítékot szolgáltat a heti normál pihenőidőről való ellenőrzés lefolytatásához.
A bírság akár 1 800 Euró, ami körülbelül 550 000 Forintnak megfelelő összeg. Amennyiben a gépjárművezető megtagadja a bírság kifizetését, a gépjárművet visszatartják.

CIPRUS (EU)
A gépjárművezetők nem tölthetik a heti pihenőidejüket a gépjárműben.

CSEHORSZÁG (EU)
A gépjárművezető nem töltheti a heti pihenőidejét a gépjárműben. De a gépjármű mellett felállított sátorban való megszállást, a törvényeknek megfelelőnek tekintik. A gépjárművezető feladata bizonyítani, hogy nem a gépjárműben töltötte a heti pihenőidejét. Ennek bizonyítására például egy hotelszámla megfelelő.

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG (EU)
Amennyiben a gépjárművezető olyan parkolóban tölti el a heti pihenőidejét, amelyben van megfelelő mellékhelység, mosdó és étkezési lehetőség, abban az esetben nem ütközik jogszabályi előírásokkal. Amennyiben a gépjárművezető számlával tudja igazolni, hogy a heti pihenőidejét egy hotelben töltötte, azt a hatóságok elfogadják.
A bírság 300 Angol Font, ami körülbelül 100 000 Forintnak megfelelő összeg, valamint kötelezik a gépjárművezetőt a heti pihenőidő megtartására.

FRANCIAORSZÁG (EU)
A jogszabályok értelmében a munkáltató köteles úgy szervezni a gépjárművezető munkáját, hogy az a heti pihenőidejét a gépjárművön kívül tölthesse. Amennyiben a gépjárművezető számlával tudja igazolni, hogy a heti pihenőidejét egy hotelben töltötte, azt a hatóságok elfogadják.
A munkáltató részére maximálisan kiszabható bírság 30 000 Euró, ami körülbelül 9 000 000 Forintnak megfelelő összeg és akár 1 éves szabadságvesztéssel járó büntetés szabható még ki. A munkáltató által elkövetett szervezési hibát a hatóságoknak kell bizonyítania.
Egyszeri, elszigetelt esetben a gépjárművezető 1 500 Eurós, azaz körülbelül 460 000 Forintos bírsággal büntethető.

HOLLANDIA (EU)
Nincsen információnk arra vonatkozóan, hogy a hatóságok ellenőrzik-e a heti pihenőidő gépjárműben történő eltöltését.
A hatóság által kiszabható büntetés 1 500 Euró, azaz 460 000 Forint.

HORVÁTORSZÁG (EU)
A jogszabályi rendelkezés nem tér ki a heti normál pihenőidő eltöltésére, de napi és a csökkentett pihenőidő eltölthető a gépjárműben amennyiben minden gépjárművezető részére megfelelő alvóhely biztosított és a gépjármű álló helyzetben van. Amennyiben az ellenőrzés idejében a gépjárművezető alszik, fel fogják ébreszteni. A heti normál pihenőidő eltöltésének igazolására a hatóságok elfogadják a hotel által kiállított számlát.
A kiszabható bírság 1 000 Kuna, ami körülbelül 40 000 Forintnak megfelelő összeg, valamint a gépjárművezető vezetői engedélyét felfüggesztik a szükséges időszak leteltéig.

LUXEMBURG (EU)
A tranzitszabályozás nem engedélyezi, hogy a gépjárművezetők a gépjárművel elhagyják az autópályát, így csak a gépjárműben tölthetik el a heti rendszeres pihenőidejüket.

MÁLTA (EU)
A máltai hatóságok tapasztalata szerint a munkáltatók úgy szervezik a különböző szállítási feladatokat, hogy a gépjárművezetők még aznap, de legkésőbb másnap már elhagyhassák a szigetet. Így a napi pihenőidőt a gépjárművezetők eltölthetik a gépjárműikben.

NÉMETORSZÁG (EU)
A jogszabályok értelmében a heti rendszeres pihenőidőt a gépjárművezetők nem tölthetik a gépjárműben vagy nem megfelelő szálláshelyen.

OLASZORSZÁG (EU)
A napi és a heti csökkentett pihenőidőt a gépjárművezető eltöltheti a gépjárműben, de a heti normál pihenőidő nem. A heti normál pihenőidő eltöltésének igazolására a hatóságok elfogadják a hotel által kiállított számlát. Nincsen bírság, hacsak a gépjárműben eltöltött pihenést a pihentetés hiányának nem tekintik.
A gépjárművet feltartóztatják és a gépjárművezető köteles eltölteni a pihenőidejét, ha a hatóságok a gépjárműben történő pihenést pihentetőnek tekintik.

SPANYOLORSZÁG (EU)
Nincs információnk arra vonatkozóan, hogy a hatóságok ellenőrzik-e a heti pihenőidő gépjárműben történő eltöltését. A gépjárművezető eltöltheti azt a gépjárművében.
A heti rendszeres pihenőidő kitöltését szigorúan ellenőrzik.

SVÁJC
Tilos a gépjárművezetőnek a gépjárműben eltöltenie a heti rendszeres pihenőidejét. A büntetések az egyes kantonok hatásköre és ezeket eseti alapon határozzák meg. Illetve a jogszabályok értelmében, ha a gépjárművezető nem képes biztonságosan vezetni a gépjárművet, a hatóságok a vezetői engedélyét elveszik.

SVÉDORSZÁG (EU)
Nincs információnk arra vonatkozóan, hogy a hatóságok ellenőrzik-e a heti pihenőidő gépjárműben történő eltöltését.
A hatóság által kiszabható büntetés 4 000 Svéd Korona, azaz 130 000 Forint.

SZLOVÁKIA (EU)
A heti rendszeres pihenőidőt a gépjárművezető nem töltheti a gépjárműben. A heti normál pihenőidő eltöltésének igazolására a hatóságok elfogadják a hotel által kiállított számlát.

SZLOVÉNIA (EU)
A heti rendszeres pihenőidőt a gépjárművezető nem töltheti a gépjárműben.
A heti normál pihenőidő eltöltésének igazolására a hatóságok elfogadják a hotel által kiállított számlát. A gépjárművezető akár sátorban is töltheti a heti pihenőidejét. Amennyiben a heti rendszeres pihenőidőt a gépjárművezető nem megfelelően vette ki, részére büntetést szabnak ki.
Valamint köteles kitölteni a heti rendszeres pihenőidejét, de a gépjárművet egy másik gépjárművezető elviheti.

Az alábbi országokból nincsen információnk arra vonatkozóan, hogy ellenőrzik-e a heti rendszeres pihenőidő gépjárműben való eltöltését:

EU: Bulgária, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Portugália, Románia

EEA országok: Izland, Liechtenstein, Norvégia

 


 

 

… Ha még nem tetted meg, REGISZTRÁLJ a 2018. január 20.-i NAAAAGY AETR konferenciánkra, amit ezúttal is a Gastlandban tartunk! Számold el éves kötelező oktatásként. Már a helyek fele elkelt!!! ==>> KATTINTS IDE!

 

…NAAAAAGY akció 8 db letöltőre!!! Gyári, hibátlan letöltők (összesen 8 db) akciós, verhetetlen áron. Csak a csomagolás sérült, de amúgy 100%-os. Csak a KÉSZLET EREJÉIG!!! NAGY kedvezmény. ==>> KATTINTS IDE!

 

… 2018. január 27.: Ha nem tudsz eljönni a Gastlandba, vagy egyszerűbb számodra Nyíregyházán részt venni a konferencián, akkor a tavalyihoz hasonlóan most is meg fogjuk tartani a Lugas Wellness Hotelben a gastlandi konferencia kicsit rövidebb változatát. ==>> EHHEZ KATTINTS IDE!

 

Üdvözlettel,

Ferenc

 


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .