Kosár

2 fontos dologról szól ez a cikk.

  1. Egyre szigorúbban veszik az EU egyes tagállamaiban, hogy a járművezető NEM töltheti a 45 órás (és az ennél hosszabb) pihenőt a járműben.

  2. Az AETR könyv 3.0 legújabb kiadványából már csak (jelen cikk írásakor) 80 (!) db kapható! Ezért pár napig még érvényes rá a 30%-os akció, hogy a kollégád, barátod is hozzájusson.

Nem tölthető a pihenőidő a járműben!

A heti 45 órás pihenő NEM tölthető a járműben!

Ha már régi olvasóm vagy, akkor ezen a kijelentésen tulajdonképpen nem kellene meglepődnöd. Ugyanis az 561/2006-os rendeletben ez egyértelműen le van írva, amit tucatszor elmondtam már.

Azonban, sokan ezt még mindig figyelmen kívül hagyják, 2 okból:

  1. félreértik a jogszabályt, és emiatt azt gondolják, a rendszeres (hosszú) heti pihenő is eltölthető a járműben, holott ez TILOS,
  2. nem igazán ellenőrizték korábban ezt a hatóságok, így nem volt fontos, sokan ezt nem vették komolyan (a vállalkozás nem akart szállást vagy apartmant, stb. fizetni a sofőrnek a kintlévőség alatt).

Minden oktatáson elmondom, a januári szemináriumon is beszéltünk erről, a Dankó Laci is, sőt, a Szabados Tibi is komolyan felhívta rá a figyelmet, hogy az EU-ban már egy ideje elkezdték egyre komolyabban ellenőrizni a jogszabályban leírt (és egyébként EGYÉRTELMŰ) rendelkezést, miszerint CSAKIS a napi pihenőidők (bármelyik) és a csökkentett heti pihenők tölthetők a járműben, a hosszú heti pihenő NEM.

Ehhez valamilyen szállást kell biztosítani a sofőrnek, amit akár a kiküldetési napi díjból is lehet fizetni (hiszen ezért kapja, bár rendszerint nem erre használják fel).

Sokaknak ez még mindig az újdonság erejével hat (vagy nem érdekli őket).

Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy sok sofőr mindezt tudja, de sok vállalkozás mégsem biztostja ennek lehetőségét, vagy egyáltalán nem adnak napidíjat, amiből fizetni lehetne ezt. Ez egy olyan probléma, amit most én itt NEM fogok tudni megoldani.

 

Azonban egyre több ország kezdte el szigorúan ellenőrizni ezt. Köztük pl. Belgium is, ahol fél év “türelmi idő” volt arra, hogy ezt a szabályt komolyan vegyék az érintettek. Idén tavasztól már nagyon szigorúan büntetik ezeket a hiányosságokat. Még a parkolókban is ellenőrzik ezeket!

 

Ráadásul, ha csak átmész Belgiumon, már akkor is ellenőrizhetik ezt a hatóságok (még akkor is, ha nem ott töltötted a pihenőt). Mivel ilyenkor kiküldetésben van a sofőr, a vállalkozásnak ki kell töltenie egy A1 jelű nyomtatványt, amely igazolja a kiküldetést, és azt, hogy a járművezető itthon fizeti a TB-járulékokat. Ezt a nyomtatványt a kormányhivataloknál lehet beszerezni, azok honlapjáról lehet letölteni.

A helyzet komolyságát (az ellenőrzéseket) az is bizonyítja, hogy egy külön erre a célra felállított 20 fős ellenőrző szervezet fogja segíteni a szabályok betartását, és a szankció több ezer euró is lehet!

Ahogy írtam, egyre több ország veszi ezt komolyan (a 45 órás pihenő megfelelő szálláson történt kivételének ellenőrzését). Hasonló változások lesznek hamarosan Franciaországban is, és a finnek is komolyan ellenőrzik már ezeket. Nemsokára újabb országok csatlakoznak ehhez.

Tartsd ezt szem előtt, vállalkozásként és sofőrként egyaránt, amikor legközelebb a heti pihenőidet tervezed!

Kamion parkoló

Kamion parkoló – hol tölthető a heti pihenőidő?Már csak 80 db (!) kapható az AETR 3.0 könyvből!

Szólj a kollégáidnak, hogy amennyiben ők is szeretnének hozzájutni az AETR könyv legújabb kiadványához, akkor SIETNIÜK KELL, mivel…

 

…már csak 80 darab kapható belőle!

Ebből az alkalomból ideiglenesen 30% kedvezményt biztosítunk rá, hogy minél többen hozzájussanak. Továbbá 50% kedvezményt a legújabb szemináriumi DVD-re.

Már csak 80 db (!) kapható az AETR 3.0 könyvből!

AETR könyv 3.0 és egyéb anyagok.

 

Ez most MINDENKINEK elérhető akció, pár napig, ezért szólj másoknak is erről, de gyorsan, mert nem sok idő van rá!

 

Sietned kell!

 

Nincs sok időd, ha ki szeretnéd használni ezt a kedvezményt. Ha nincs itthon most az ismerősöd, vedd meg neki TE és majd utólag rendezed vele. NEHOGY KÉSŐ LEGYEN!!!!

 

Ilyen lehetőség csak NAGYON RITKÁN adódik!

Kérem az AETR könyvet MOST!
Megrendelem MOST!

Szeretettel,

Ferenc

 

Kategória: 2014. június

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .