Kosár

Az előző blogbejegyzés arról szólt, hogy vajon éjszakai időszak vagy műszakpótlék jár-e a dolgozónak. Ha nem olvastad, akkor erre a linkre kattintva feltétlenül olvasd el azt is, mivel ez a cikk annak a folytatása!

 

A januári és a nyíregyházi konferencián is elég sok időt szentelünk majd ennek…

… Ha még nem tetted meg, REGISZTRÁLJ a 2019. január 12.-i NAAAAGY AETR konferenciánkra, amit ezúttal is a Gastlandban tartunk! Számold el éves kötelező oktatásként. Mostanra már a jegyek több, mint harmada elkelt, és még be sem indult a regisztráció!!! ==>> KATTINTS IDE!

 

… 2019. január 26.: Ha nem tudsz eljönni a Gastlandba, vagy egyszerűbb számodra Nyíregyházán részt venni a konferencián, akkor a tavalyihoz hasonlóan most is meg fogjuk tartani a Lugas Wellness Hotelben a gastlandi konferencia kicsit rövidebb változatát. ==>> EHHEZ KATTINTS IDE!

 


 

A Munka Törvénykönyve ide illő §-ainak értelmében…

Mint azt a bevezetőben írtam, ez az előző cikk folytatása. Ott olvashatsz az MT 141. §-áról, és az 1988-as év I. Tv. 18. §-áról. Fontos azon cikk elolvasása és megértése.

Jelenleg két munkajogász/ügyvéd szakértő kollégával van együttműködésünk, kölcsönösen segítve egymást a munkánkban. Az egyikük Dr. Göndös Gábor, aki szerencsére a 2019 januári konferencián is ott lesz és elvállalta pár igen izgalmas témakör előadását is. A másikuk Dr. Maszong Attila, akiszintén nagy segítségünkre szokott lenni egy-egy munkaügyi kérdésben. Mindkettejük elérhetőségét a Kapcsolat oldalon találod meg.

 

Nézzünk KÉT törvényi hivatkozást, amit aztán értelmezzünk!
Mikor jár az éjszakai bérpótlék?

Mikor jár az éjszakai bérpótlék?

„142. § A munkavállalónak – a műszakpótlékra jogosult munkavállalót kivéve – éjszakai munkavégzés esetén, ha ennek tartama az egy órát meghaladja, tizenöt százalék bérpótlék jár.

„145. § (1) A felek a 140–142. §-ban meghatározott bérpótlékot is magában foglaló alapbért állapíthatnak meg.
(2) A felek a munkaszerződésben
a) bérpótlék helyett,
b) készenlét vagy ügyelet esetén a munkavégzés díjazását és a bérpótlékot magában foglaló
havi átalányt állapíthatnak meg.
(3) A pótlékátalány arányos részének meghatározásakor a 136. § (3) bekezdését megfelelően alkalmazni kell.

Dr. Maszong Attilával többször is beszéltem az éjszakai időszak, műszakpótlék és a fizetendő átalány témakörét illetően, mivel úgy találtam, hogy nagyon sokan nem értik ezt a témakört (amit az oktatások is igazolnak, mert MINDIG előjön, és alaposan át kell beszélnünk).

 

Miről szól röviden a 142. §?
 • ahogy azt az előző cikkben írtam, csak akkor jár éjszakai pótlék, amennyiben NEM jár műszakpótlék a dolgozónak – vagy az egyik, vagy a másik (hogy mikor melyik, azt az előző cikkben fejtettem ki),
 • ha JÁR az éjszakai pótlék, akkor annak mértéke 15%;
 • az éjszakai pótlék akkor jár, HA és AMENNYIBEN az éjszakai időszakban végzett munka (NEM készenlét, pihenő vagy rendelkezésre állás, hanem tényleges munka, vezetés) EGYBEN, vagy külön-külön, de ÖSSZESEN eléri a legalább 1 óra (60 perc) időtartamot.

Ami talán nem derül ki ebből, de ezt az MT más ponton szabályozza, hogy az éjszakai időszakra járó pótlékot este 10 óra és reggeli 6:00 óra között kell elszámolni.

Mi ezzel a baj?

Hát az, hogy az MT 22:00 és 6:00 óra között írja elő, az 1988-as I. Közlekedési Törvény pedig csak 00:00 és hajnali 4:00 óra között követeli meg.

Akkor most melyik a helyes? Milyen időszakra kell ezt elszámolni és hogyan kell érteni?

Dr. Maszong Attila elmondása szerint, az NKH-t a Közlekedési Törvényben leírtak (azaz, a 00:00 és 4:00 óra közé eső időszak) érdekli csak, nem a teljes időszak. A Munkaügyi Felügyelet viszont az MT-ben szabályozott este 10 óra és reggeli 6:00 óra közötti időszakot vizsgálja és kéri számon.

Emiatt én azt javaslom tehát, hogy ha lehet, akkor TE IS este 10 óra és reggel 6:00 óra között vizsgáld azt, hogy van-e munkavégzése és MENNYI a dolgozónak.

Példák:

 1. A munkavállaló elkezd este 11-kor dolgozni, és fél 1-ig bezárólag folyamatosan dolgozik. Ebben az esetben 1,5 órányi éjszakai munkavégzése van, így megilleti az éjszakai pótlék (mivel meghaladja az 1 órányi időtartamot).
 2. A dolgozó elkezdi este 11-kor a munkát, és dolgozik 40 percet. Ezután 3,5 órán keresztül pihenőidőt tölt, majd dolgozik még 50 percet. ÖNMAGÁBAN egyik munkavégzés időtartama SEM haladja meg az 1 órát, de a jogszabály értelmében, mivel az ÖSSZESÍTETT munkaidőt kell nézni, jár a dolgozónak az éjszakai pótlék (az összes éjszakai munkavégzés itt is 1,5 óra).
 3. A dolgozó este 11-kor kezd el dolgozni, és másnap reggel 6:00 óráig bezárólag 59 percnyi munkaideje lesz összesen (egyben vagy külön-külön összesítve). Ebben az esetben, noha MUNKAIDŐKÉNT természetesen el kell számolni neki az éjszakai munkavégzést (és így a 10 órás munkakorlát is érvénybe lép), éjszakai pótlék NEM jár a dolgozónak.
 4. A dolgozó az előző cikkben leírtak szerint mondjuk, hogy az esetek 40%-ában 4 óránál több eltérő kezdési időszakokkal végzi a munkáját a hónapban (egyszer reggel 6-kor kezd, aztán délelőtt fél 11-kor, aztán megint mondjuk reggel 5-kor, aztán 11-kor, stb.). Ebben az esetben MŰSZAKPÓTLÉKOT kell elszámolni a dolgozónak az EGÉSZ HÓNAPRA, így tehát NEM jár neki az éjszakai pótlék, bármennyi éjszakai időszak lenne is neki az adott hónapban. (De ne feledjük, a műszakpóték 30%, míg az éjszakai pótlék “csak” 15%!)

 

Miről szól röviden a 145. §?

Tényleg csak nagyon röviden (aki szeretné, mélyebben is beleáshatja magát):

 • megállapíthatsz egy ÁTALÁNYT a bérpótlékra és a készenlétre,
 • ez az átalány ARÁNYOS legyen, gondos mérlegelést követően, azaz, pl. megnézed a dolgozó egy átlagos 3-4 hónapos időszakát, és az alapján meghatározod, hogy “ennél biztosan nem lesz kevesebb, átlagban ennyit fizettünk”;
 • az átalány NE legyen kevesebb, mint az, ami ténylegesen járna a dolgozónak (természetesen egyik hónapban lehet kevesebb vagy épp több, ezért ÁTALÁNY, de időnként vizsgáld felül, hogy ez helyes-e és hosszú távon nem lesz kevesebb, mintha ténylegesen kiszámolnád minden hónapban).

Röviden ennyi az átalány témájáról.

 


 

Egy Youtube videó, ami bemutatja a munkaidő elszámolást, valamint a műszakpótlékot, éjszakai időszakot.

 


 

És végül egy NAGYON FONTOS dolog!

Egyszerűen el KELL jönnöd a konferenciára. NINCS mese!

 • Tapasztalataim alapján a fuvarozók, szállítók legalább 80%-a a munkaügyi szabályok ilyetén mélységével NINCS TISZTÁBAN. A konferencia lesz az EGYETLEN olyan fórum, ahol ezt részleteiben átbeszéljük.
 • Minden évben TELT HÁZAS. Most is az lesz.
 • Mindig RENGETEG KÉRDÉS hangzik ott el, amiket megválaszolunk.
 • MINDEN kérdésből és válaszból önmagában sokat tanulhatsz.
 • Mindig átveszünk pár megtörtént esetet is, hogy mit KELLETT volna helyesen csinálni – ebből szintén sokat tanulhatsz.
 • Buszosok, kamionosok, egyéb szállítók, darusok, belföld, külföld, saját számlás szállítók – mind vegyesen vannak képviseltetve.
 • Lehet, hogy ÉVEK ÓTA megválaszolatlan kérdésed kerül megválaszolásra. Előfordult már nem egyszer.
AETR konferencia - Kuzma Ferenc, előadó

AETR konferencia – Kuzma Ferenc, előadó

Regisztrálj MOST! Jelenleg már 65 főnél tartunk. Foglald le mielőbb a helyedet!

A konferencia napja és helye:

2019. január 12., 9:00 – 17:00
Gastland M0 Hotel, Étterem és Konferenciaközpont

M0-ás autóút 19-es km (Szigetszentmiklós),
GPS koordináták: N 47,38056 E 19,05450

Regisztrálj MOST!

Kattints ide és regisztrálj MOST!

Üdvözlettel,

Ferenc

 


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .