Kosár

Bajban lesznek azok, akik nem lépnek MOST a GKI-val kapcsolatban!!!

Nagy nehézségek (és ebből fakadó komoly bírságok) elébe nézhet az, aki nem lép időben azzal kapcsolatban, hogy megszerezze a Gépjárművezetői Képesítési Igazolványt.

Már nincs sok idő arra, hogy mindezt megtegye! És rengeteg embert érint!

Hamarosan szembe találkozhatsz a szűk keresztmetszettel, mivel komoly nehézségbe fog ütközni ennyi embert oktatni és vizsgáztatni – nem is beszélve a plasztikkártyák elkészítéséről.

 

Bajban lesznek azok, akik nem lépnek MOST a GKI-val kapcsolatban!

Bajban lesznek azok, akik nem lépnek MOST a GKI-val kapcsolatban!

 

Miért határozottan javasolt LEGKÉSŐBB 2014. február és augusztus között elvégezni a tanfolyamot és vizsgát tenni?

 • Először is, mindenkinek lejár a belföldi árufuvarozó (autómentő) igazolványa 2014. szeptember 10-én, (amennyiben a nemzetközi igazolványa már lejárt, és továbbképzésen vett részt 2009. szeptember 10 után, akkor az már érvényes belföldi és nemzetközi fuvarozásra öt évig). Mindegy, hogy fuvarozol vagy szállítasz, belföldön vagy külföldön – ez nagyon hamar TÉGED is érinteni fog.
 • Előre ütemezhető lesz a tanfolyam elvégzése a fuvarfeladatokhoz (legkésőbb december elején már éves képzési tervvel rendelkezünk, ami alapján tervezhetsz!), így nem fordulhat elő, hogy mindenki az utolsó pillanatban megy el a tanfolyamra és vizsgázik.
 • Hivatalosan a vizsgát követően 30 nap áll rendelkezésére a hatóságnak a plasztik kártya kiállítására. Ne halaszd az utolsó pillanatra, mert a vizsgát követően nincs lehetőség fuvarfeladat ellátására, kizárólag a kártya birtokában – a nagy roham miatt nem biztos, hogy a hatóságnak lesz kapacitása időben kiállítani a kártyákat.
 • A felmérések szerint igen sok gépkocsivezetőnek kell elvégezni ezt a képzést és vizsgát jövőre, ezért valószínűsíthető hogy mind a képző intézmények, mind a hatóság részére nehézséget fog jelenteni az utolsó egy-két hónapban a GKI képzés gyors és rugalmas lebonyolítása.

(Statisztikai adat: az elmúlt 7 évben közel 60 ezren végezték el a GKI-képzést Magyarországon. Jövő szeptemberig a GKI-ra kötelezett kb. 120 ezer ember közül legalább 105 ezernek el KELL végeznie ezt a képzést, különben nem vezethet ilyen járművet! Elképzelheted, micsoda tumultus lesz itt nemsokára! Egészen biztosan lesznek olyanok, akik NEM fogják tudni megcsinálni addig! Egyszerűen NEM lesz rá elegendő kapacitás – sem az iskoláknak, sem a hatóságnak.)

 

Kinek kötelező a GKI-igazolvány?

Kinek kötelező a GKI-igazolvány?

 

Nagyon fontos kérdések!!!


1. Kinek kell megcsinálni a GKI-képzést?

Azt gondolom, ez az egyik legégetőbb kérdés.

A nagyon rövid válasz ez: MINDEN sofőrnek el kell végeznie a képzést és vizsgát is kell tennie belőle, teljesen mindegy, hogy fuvarozik vagy saját számlás szállítást végez!

Tehát, gyakorlatilag mindenkinek, aki 3,5 tonna feletti járművet vezet (magyarán mondva, aki bármilyen formában is árut szállít, akár saját célra, akár fuvarozási tevékenységként).

Beszéltem minden kollégámmal ezügyben, mivel ez VALÓBAN égető kérdés (nem csak azért, mert nem kevés összegbe kerül a tanfolyam, hanem az ellenőrzések és a szankciók miatt is – ami lehet pénzbírság és az is, hogy nem vezethet járművet az illető).

Beszéltünk a hatósággal is (kollégáim és a képző szerv is), és ők is ezt mondták.

A fenti kérdésben kivétel nélkül mindannyian egyetértettek, nevezetesen, hogy kiknek kell ez a tanfolyam és vizsga.


2. Hogyan érinti ez a saját számlásokat?

Külön felhívnám a figyelmet a saját számlásokra, mert tapasztalataink alapján nagy részük nem is tudja hogy számukra is kötelező!!!

Pedig KÖTELEZŐ!

FONTOS! Olvasd el az ezzel kapcsolatos jogi szabályozást! Miért kell a saját számlás áruszállítást vagy saját számlás személyszállítást végző gépkocsivezetőknek GKI kártya?Miért kell a saját számlás áruszállítást vagy saját számlás személyszállítást végző gépkocsivezetőknek GKI kártya? (1 oldal, ne ijedj meg)!

A jogszabály, ami ezzel foglalkozik, a következőket is kimondja:

5. Az 1. pontban meghatározott képesítés megszerzésére nem kötelezett az a járművezetõ, aki olyan járművet vezet:
5.1. amelynek maximális engedélyezett sebessége nem haladja meg a 45 km/órát,
5.2. amelyet a Magyar Honvédség, rendvédelmi szerv, tűzoltóság tart üzemben,
5.3. amely műszaki-fejlesztési, javítási vagy karbantartási célból forgalombiztonsági vizsgálat alatt áll, vagy olyan új vagy felújított jármű, amelyet még nem helyeztek forgalomba,
5.4. amelyet védelmi helyzetben vagy katasztrófa-elhárítás céljából használnak,
5.5. amelyet a vezetõi engedély vagy az e rendeletben meghatározott szakmai képesítés megszerzésével összefüggésben végzett oktatás és vizsgáztatás céljából használnak,
5.6. amely személyes használatban van, és amellyel közúti közlekedési szolgáltatást nem végeznek,
5.7. amellyel csak a járművet vezetõ munkája során használandó anyagot vagy felszerelést szállítanak és a jármű vezetése nem tartozik a gépkocsivezetõ elsõdleges feladatához.

 

Tegyünk rendet!

Az 1988-as évi I. Tv. írja a következőt a GKI-val kapcsolatban (részlet, a teljes szöveget elolashatod a femti letöltésből):

(1a) A közúti árutovábbítási, az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a személygépkocsival díj ellenében végzett személyszállítási tevékenység (a továbbiakban együtt: közúti közlekedési szolgáltatás), valamint a gazdálkodó szervezet által végzett saját számlás áruszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenység, továbbá az e tevékenységekhez használt járművek üzemeltetése a Kormány rendeletében meghatározott feltételekkel végezhető.”

 

Értsük meg pontosan, hogy a fenti 5-ös pont NEM általában a saját számlásokra vonatkozik, hanem csak néhány kivételes esetre!!!

Magyarul, az 5-ös pont egyáltalán nem azt mondja, hogy aki saját számlás szállítással foglalkozik, annak nem kellene megcsinálni a GKI-képzést és vizsgát! De, meg kell! Ez nem erről szól! Sőt, ahogy láthatod a ’88-as évi törvényből, ez KÖTELEZŐ is!

Ne keverd össze a kettőt!

A fenti 5.6-os pont pl. csak arról szól, hogy ha valaki KIZÁRÓLAG csak saját, magánszemélyként magáncélra (nem mint vállalkozás!!!) használ egy járművet, akkor nem kell a GKI. Ez így van. Ha van egy teherautóm, mint Nagy József magánszemély (NEM, mint EV!), és ezt magáncélra használom, akkor teljesül ez a pont. De ha egy vállalkozás saját számlás szállítást végez, akkor KELL!!! Ebbe beletartozik az EV is!

Remélem, látod a különbséget!

Továbbá, az 5.7 pont azt mondja, hogy a saját számlás használaton belül (most mint vállalkozásról beszélünk, ugye?) CSAK AKKOR NEM KELL a GKI, ha te KIZÁRÓLAG csak a saját felszerelésedet, anyagaidat szállítod, mert a munkádhoz tartozik, és NEM ez a fő tevékenységed. De csak erre vonatkozik! Mert ha a fő tevékenységed az, hogy a cég felszerelését, áruját, anyagait viszed (ezért szerződtettek), akkor már KELL a GKI kártya! Vagy ha más célból szállítasz, pl. a fagyasztott mirelit árut viszed ki a kisboltjaidba, akkor is kell!

Értsd meg pontosan, ami le van írva a jogszabályban!

Remélem, azt is látod mindezekből, hogy ha csak egyszer is olyan járművet vezetsz, olyan tevékenységet végzel, ami nem tartozik a fenti 5-ös pont egyikébe sem, akkor már AZONNAL érvénybe lép a GKI-kártya használatata. Hiszen a saját számlás szállítóknak is KÖTELEZŐ! Kivéve a fenti 1-2 esetet.

Ezért is mondják kollégáim azt, hogy mivel elő fog fordulni, hogy másfajta tevékenységet is végzel, ezért mindenkinek kell a GKI, különben NEM vezetheted a járművet!


3. Mi a helyzet a fuvarozás vezetőjével?

A helyzet az, hogy itt is sok félreértés és téves információ kering szabadon. Ugyanis a GKI kártya nincs összefüggésben a fuvarozás vezetője számára előírt vállalkozói bizonyítvány megszerzésével!

Az árufuvarozást és vagy személyszállítást végző cég (méretétől, formájától függetlenül) szakmai vezetőjének az engedély megkérésekor be kell mutatni egy vállalkozói bizonyítványt (amit sokszor össze kevernek a vállalkozói igazolvánnyal, de semmi köze hozzá), amely szaktanfolyam és vizsga alapján szerezhető meg, és 10 évente továbbképzés keretében újítandó. Akkor kell a szakmai vezetőnek GKI kártya, amennyiben saját maga vezeti az árufuvarozást/személyszállítást végző járművet, akkor is ha csak egy-egy fuvarra “beugrik”.


4. Mi van a 3,5 tonna alattiakkal?

Izgalmas kérdés a 3,5 tonna alatti járművel történő fuvarozás kérdése (több szempontból is, amit most  itt nem tárgyalunk).

Jogszabály alapján a GKI-képzésre (és vizsgára) történő jelentkezés MINIMUM feltétele “C1” kategóriás vezetői engedély, ezért egy “B” kategóriás vezetői engedéllyel vezethető járművel való fuvarozást végző gépkocsivezetőtől nem kérhetik a GKI kártyát, még akkor sem, ha a forgalmiban teherautónak van minősítve.

A tachográf mentesség nem befolyásolja a GKI kártya kötelezettséget, “csak” a fuvarozást végző járműre vonatkozó jogosítvány kategória.


5. Kinek kell ezt fizetnie?

Erre vonatkozólag nincs törvényi előírás.

Magyarul, ez megegyezés kérdése.

Nyilvánvaló, hogy a sofőrnek szüksége lesz erre a kártyára.

De az is igaz, hogy ha egy pár éve valaki ott dolgozik a cégnél, akkor a cég az oktatás egészét vagy egy részét finanszírozhatja.

Köthetnek tanulmányi szerződést is, erre nem tudok példát mutatni, de azért ez is járható út.

Egy családi, baráti vállalkozásnál osztozhatnak a költségeken.

Végig kellene azt gondolni, hogy egy vállalkozás hogyan tud ebbe beleinvesztálni. A teljesen új sofőrök képzését nem biztos, hogy érdemes finanszírozni (rizikós), de a régi, több éve a cégnél dolgozókéba mindenképpen érdemes lehet beinvesztálni.

Ezt mindenki maga döntse el.


6. Hogyan ellenőrzi és kéri számon ezt a hatóság?

Mivel kollégáim ezt a kérdést is végigjárták, ezért a következőt mondhatom:

 • Mivel iszonyúan sok embert fog ez érinteni, ezért nem biztos, hogy mindenkinek sikerül vizsgát tennie vagy nem biztos, hogy időben elkészül a kártyája. Ezért jelentkezz már MOST!
 • A plasztik kártya nélkül NEM vezethetsz! Pont.
 • A hatóság számonkéri ezt.
 • Ellenőrizni fogja.
 • Szankcionálni fog (bírságot szab ki vés/vagy megtiltja a járművezetést).

Vitatkozhatsz velük, de nem lesz sok értelme, Hasonlóan az AETR bírságokhoz, olyan nagy toleranciát (vagy szabályértelmezést) ne várj az ellenőröktől!

Magyarul: lépj időben!

(Ha nagyon vitatod a dolgot, írhatsz az NKH-nak, személyes állásfoglalást kérve tőlük, a te egyéni esetedre. De sok jóra ne számíts!)

 

Stratégiai együttműködő partnerünk - Szervíz Oktatási Központ

Stratégiai együttműködő partnerünk – Szervíz Oktatási Központ

 

Stratégiai együttműködés KUPON-akcióval!

Nincs sok idő elvégezni a GKI-t! Ezért kezdd el MOST!

Használd ki együtműködő partnerünknél beváltható kupon kedvezményünket!

 

Stratégiai együttműködő partnerünk a GKI-oktatással kapcsolatban a Szervíz Oktatási Központ. A GKI-vel (elméleti és gyakorlati oktatás) kapcsolatos valamennyi dolgot ők végzik.

Szerviz Oktatási Központ Gépjárművezető képző Kft.
Nyilvántartási szám: 00092-2013

1201 Budapest, Helsinki út 81. I. emelet

Mobil: 20/317-2977
Tel: +36-1/283-01-20
Fax: -36-1/283-01-20
E-mail: szervizoktatas@szervizoktatas.hu

 

Azonban ha az alábbi űrlapon előzetesen regisztrálsz, akkor az elméleti oktatásból 10% kedvezményre jogosító kupont kapsz cserébe. Nem kell mást tenned ezért, csupán csak előzetesen regisztrálni. Mi ezt eljuttatjuk a Szervíz Oktatási Központba, és máris regisztrálják a 10%-os kedvezményedet!

Kupon - használd fel a kedvezményes kupont!

Kupon – használd fel a kedvezményes kupont!

 

De ennél többet is kapsz, ha regisztrálsz! A stratégiai együttműködés a következőre jogosít téged:
 • 10%-os azonnali, egyéni kedvezmény a GKI és/vagy ADR-kurzusokra, a mindenkori, aktuális, hivatalos árlistából (a vizsgadíjra és kártyadíjra, valamint a gyakorlati oktatásra ez nem érvényes),
 • kihelyezett, céges kurzus lehetősége, összekövetve AETR-oktatással (a 10%-on felül további kedvezmény, hogy NÁLATOK tartják az oktatást),
 • előzetes felkészítési lehetőség az alapos AETR ismeretekre általunk (ez nagy előny másokkal szemben),
 • 40%-os kedvezmény az AETR-könyvre (csak a GKI-tanfolyam kifizetésével együtt vehető igénybe).

Ezek a kedvezmények, illetve lehetőségek KIZÁRÓLAG az alábbi előregisztráción keresztül érvényesek és vehetők igénybe! Amennyiben regisztrálsz, ez még SEMMIRE nem kötelez téged, csupán csak arra, hogy igénybe veheted a fenti kedvezményeket. Bármilyen fizetés és szerződés, valamint az oktatás csakis a Szervíz Oktatási Kozpontban történhet.

De ha NEM regisztrálsz, akkor NEM vagy jogosult az általunk kialkudott kupon-kedvezményre! Ezért semmiképpen ne hagyd ki! (A regisztráció során megadott adatokat elküldjük a Szervíz Oktatási Központnak, a 100%-os beazonosíthatóság végett (különben nem fogod tudni érvényesíteni a kuponodat).

Ráadásul tényleg nincs túl sok időd rá!

 

A legközelebbi induló tanfolyam (a regisztráció legvégső időpontja)
2014. augusztus 23. Regisztrálj MOST!

Jelentkezés

Aktuális árlista szerinti ár a SZOK-ban: 51,100 Ft.
A regisztráció során általunk biztosított
kedvezményes ár: 45,990 Ft.

 

Előzetesen regisztrálok a GKI tanfolyamra, a fenti kedvezmények igénybevételéhez.*

(* Megértem, hogy a regisztráció még nem kötelez a tanfolyam elvégzésére vagy befizetésére, csupán csak arra szolgál, hogy ezáltal igénybe vehetem a fenti kedvezményeket. Tudomásul veszem, hogy bármilyen fizetés és szerződés, valamint az oktatás maga a Szervíz Oktatási Központban történik, vagy az ő kiszervezésükben, illetve, az e-learning tanfolyamot is a Szervíz Oktatási Központ nyújtja. A regisztrációval azt is elfogadom, hogy a regisztráció során megadott adataim elkerülnek a Szervíz Oktatási Központba, a 100%-os beazonosíthatóság végett – különben nem fogom tudni érvényesíteni a kuponomat. A Szervíz Oktatási Központ az általam megadott információk alapján megkereshet a tanfolyami regisztrációval kapcsolatban.)

Előregisztráció

(A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező)

[inline]

Teljes név*:
E-mail cím*:
E-mail cím újra (ellenőrzés)*:
Város*:
Irányítószám*:
Utcanév és házsszám*:
Mobil szám*:
Cégnév (ha van):
Város (cég):
Irányítószám (céges):
Utcanév és szám (cég):
Várhatóan hány fő jönne? (Akár név szerint is megadhatod, ha tudod)*:
Bármilyen információ vagy megjegyzés (400 karaktert írhatsz):

 

 

GKI-képzés

[script type=’text/javascript’ src=’http://hirlevelmanager.hu/js/regboxchecking.js’][/script] [/inline]