Kosár

Az eredeti cikk ezen az oldalon jelent meg “Elromlott a kártya, nem tud dolgozni a teherautó-sofőr!” címmel, az itt közreadott cikk egy az egyben annak másolata: BAON – a Bács-Kiskun megyei hírportál.

A cikkhez egyenlőre én sem tudok többet hozzátenni, nem sikerült több infomációt szerezni, így sajnos, bizonyos esetekben valóban tétlenségre van kárhoztatva egy sofőr, ha pont “úgy jön ki a lépés”.

Ami biztos, ÉRVÉNYES KÁRTYA NÉLKÜL SENKI NE VEZESSEN digitális tachográfos járművet (kivéve a 15 naptári napig érvényes vezetési szabályt a kártya elvesztése vagy sérülése esetén, SEMMIKÉPP sem túllépve a 15 napot)!

Előtte még…

Mivel többen is érdeklődtetek a rendszerünk (TachografGURU) munkaügyi része iránt, lévén, sokan egyáltalán nem értik és nem tudják HELYESEN értelmezni és elszámolni a munkaidőket, így most egy AKCIÓVAL segítjük azt, hogy ezt IS helyesen csináld!

  • EGY ÉVES ELŐFIZETÉS ESETÉN, AMENNYIBEN TE CSINÁLOD A KIÉRTÉKELÉSEKET, 25% KEDVEZMÉNYT KAPSZ A GURUBÓL.
  • AMENNYIBEN AZT SZERETNÉD, HOGY MI CSINÁLJUK, TEHÁT BÉRBEN, AKKOR EGY ÉVES ELŐFIZETÉS ESETÉN 4 HÓNAPOT INGYEN MEGCSINÁLUNK (ez a kártyás feldolgozásokra érvényes csak, korongok esetén egyéni megbeszélés tárgya azok értékelése).
Egy HELYES munkaidő-összesítő (kattint a képre a nagyításhoz!)

Ne feledd, a munkaügyi lista, elszámolás NAGYON speciális, és kiemelt figyelmet szentelünk mi is neki, ahogy azt a fuvarozokmunkaideje.hu weboldalon is olvashatod!


Figyelem! Ez az akció csak augusztus 31-ig vehető igénybe! Tehát, ne várj vele sokat, ha nem szeretnél egy HELYTELENÜL elkészített munkaidő elszámolás miatt te is 12 milliós bírságot fizetni!


Keresd meg Nozdroviczky Sándort MOST ezzel kapcsolatban, nehogy késő legyen!

Hívd a következő számok valamelyikét:
+36 (70) 413-9623 vagy (30) 951-9856 vagy küldj emailt a tachografguru@gmail.com címre!


Több mint egy hónapja nem ülhet volán mögé egy kecskeméti teherautó-vezető, mert nem működik a tachográf kártyája, az új típusúak gyártása pedig még nem kezdődött el.

A Petőfi Népét megkereső – de névtelenséget kérő – kamionsofőr egy nemzetközi fuvarokat is vállaló megyei cégnél dolgozik. Pontosabban, jelenleg tétlenségre van kárhoztatva, mert mint azt elmondta, még július 1-jén váratlanul, minden előjel nélkül elromlott a digitális tachográfhoz való kártyája: a készülék hibakódokat írt ki, és le se olvasta a plasztiklapot. A tachográf a teherautókon és buszokon használt menetíró, amely rögzíti a jármű sebességét, a megtett út hosszát, az indulási és megállási időpontot, és méri, hogy a sofőr mennyit vezetett, milyen hosszú pihenőt tartott.

Az úr állítása szerint már másnap bement a kecskeméti járási hivatal közlekedési főosztályára, kifizette az új kártya kiállításának díját, 7700 forintot, viszont közölték vele, hogy egy ideig biztos várnia kell, mert most nyáron van az átállás a második generációs digitális tachográf kártyákra, és a gyártásuk még nem kezdődött el. Ez a várakozás viszont lassan másfél hónapja tart, ami elég nagy probléma, tekintve hogy a kamionos így nem tud dolgozni. Mint elmondta, az a nagy szerencséje, hogy munkáltatója korrekt módon áll a dologhoz, és nem mondott fel neki – úgy véli, ez a magatartás a mai világban nagyon ritka, de példaértékű. A teherautó-vezető azt is sérelmesnek tartja, hogy ha végre megérkezik, új kártyája nem öt évre fog szólni, mint szokás, hanem csak addig, amíg az elromlott is érvényes lett volna, azaz 2021 júniusáig – holott ő kifizette a teljes díjat. A kényszerszünet keresetkieséssel jár, ezért ügyvédjén keresztül kártérítést kért az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. Egy kollégája teljesen hasonló cipőben jár, neki is tönkrement a kártyája, és most várja a telefonhívást, végre mikor érkezik meg az új.

Digitális tachográf
Talán a jövő héten már minden sofőr megkapja a kártyáját
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe


Új uniós rendelkezések értelmében június 15-e után kizárólag új típusú, második generációs digitális tachográf kártyákat adhatnak ki a tagállamok hatóságai. Ez azért vált szükségessé, mert az EU intelligens menetíró készülékek bevezetését írta elő, amelyek kapcsolódnak a globális navigációs műholdrendszerhez, és csatlakozni tudnak az intelligens közlekedési rendszerekhez is.

A változás országszerte több ezer sofőrt érint, és nyár elején sok volt a bizonytalanság, mikorra valósulhat meg az átállás. A minisztérium május végén azt jelezte a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE), hogy várhatóan szep­temberig nem tudnak majd második generációs kártyát kiadni, ezért a három hónapon belül lejáró kártyákat június 15. előtt meg kell újítani. Az MKFE fel is hívta tagjai figyelmét, hogy ellenőrizzék a foglalkoztatott gépkocsivezetők kártyáinak érvényességi idejét, és szükség esetén haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a kormányhivatallal, foglaljanak időpontot.

Megkeresésünkre a megyei kormányhivatal is közölte: a közlekedési hatóság az ügyfélfogadás során személyesen, valamint az interneten keresztül is figyelmeztetett a határidőre, és a nyilvántartásuk alapján érintett sofőröket telefonon is igyekeztek értesíteni.
Ez nem vigasztalja túlzottan a szerkesztőségünket megkereső urat, akinek nem lejárt, hanem használhatatlanná vált a kártyája. A tárcától megkérdeztük, hogy ideiglenesen az ilyen sofőrök nem kaphattak volna még régi típusút, de nem kaptunk választ, miként arra sem, számíthat-e valamekkora kártérítésre, tekintve hogy hetekre kiesett a munkából. Egyébként az MKFE is átmeneti megoldást javasolt a minisztérium illetékeseinek, amely ideiglenesen biztosította volna a tachográf kártya nélkül maradt teherautó-vezetők folyamatos munkavégzését.

Szerencsére úgy tűnik, megoldódik az ügy, tisztázódik a helyzet: a kormányhivatal ugyanis arról tájékoztatta lapunkat, hogy megkezdődött (eszerint a vártnál korábban) az új kártyák gyártása, a június 15-e után beérkezett igények teljesítése várhatóan a 32. hét végéig (azaz pénteken) befejeződött. Nemrég az egyesület honlapján is erről jelent meg egy hír, így jövő héten talán már minden, ilyen-olyan okból „kártyátlan” sofőr útnak indulhat.

Forrás: BAON – a Bács-Kiskun megyei hírportál

Mától 4 könyv a fuvarozók szolgálatában.
Kuzma Ferenc
AETR és fuvarozói munkaügyi szakértő
www.aetr.hu, www.onlinetachograf.eu, www.fuvarozokmunkaideje.hu


1 hozzászólás

V. K. S. · 2019.12.09. - 13:13

No komment! – Az az mégis! Az egész tachográfos hülyeség csak a pénzbehajtásról, a utólagos büntethetőségről szól, nehezíti és bonyolítja úgy a munkáltatók, mint a gépkocsi vezetők munkáját! Nem csoda, ha egyre kevesebb hivatásos gépkocsivezető van és lesz! Kockázatossá és lehetetlenné teszik az extra birságolás rémével és valóságával az autóvezetést. Javasolnám a jogszabály és a technikai eszközök megalkotóinak az ilyen jellegű folyamatos munkavégzést és életet! – V. K. S.- Az igazság fáj?

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .