Kosár

Sok éves megfigyelés és tapasztalat: a fuvarozó, szállító vállalkozások – és/vagy azok könyvelői, bérszámfejtői – 80%-a NINCS teljesen tisztában azzal, hogy HOGYAN is kellene a munkaidőket és a pótlékokat elszámolni.

Ez sokszor odáig megy, hogy néhány könyvelő sajnos, nem érti, hogy egy Munkaügyi lista, amit MEGFELELŐEN készítettek el egy jó kiértékelő programmal (kattints ide!), pontosan mit is takar, hogyan kell értelmezni az abban lévő egyes adatokat, tevékenységeket.

 

Éppen ezért, a januári konferencián elég sok időt szentelünk majd ennek…

… Ha még nem tetted meg, REGISZTRÁLJ a 2019. január 12.-i NAAAAGY AETR konferenciánkra, amit ezúttal is a Gastlandban tartunk! Számold el éves kötelező oktatásként. Mostanra már a jegyek több, mint harmada elkelt, és még be sem indult a regisztráció!!! ==>> KATTINTS IDE!

 

… 2019. január 26.: Ha nem tudsz eljönni a Gastlandba, vagy egyszerűbb számodra Nyíregyházán részt venni a konferencián, akkor a tavalyihoz hasonlóan most is meg fogjuk tartani a Lugas Wellness Hotelben a gastlandi konferencia kicsit rövidebb változatát. ==>> EHHEZ KATTINTS IDE!

 


 

Na, és akkor éjszakai időszak vagy műszakpótlék?

Kattints ismét a lap tetején látható Munkaügyi nyilvántartóra (vagy ide)!

Egyrészt látod a hivatalos ünnepnapokat is (a példában ez augusztus 20-a), másrészt nyilvánvalóan látható, hogy a munkaügyi lista a tachográfból és az egyéb esetleges forrásból (pl. tev. ig. lap) bevitt adatokból készül. Egy ilyen lista elkészítéséhez nagyon profi programra van szükség, ami megfelelően kezeli a MÖGÖTTES jogi és egyéb tartalmakat.

Most itt NEM fogjuk értelmezni ezt a listát, mert az AETR könyvben kb. 70 oldalon megtesszük ezt és a konferencián is elég sokat fogunk beszélni róla. Láthatod, hogy a rendszer kezeli a Törzsadatokat is, össze kapcsolható más bérprogrammal, kezeli a külföldi napidíjakat, a távletöltésből származó adatbevitelt (Webeye rendszerrel való együttműködés, ami nagyon gyorssá és pontossá teszi a külföldi munkaidők nyilvántartását és számolását), és egy összesített Nyilvántartót is készít VALAMENNYI SOFŐRRŐL egyben lehozva az össz adatokat a munkaidőkeret tekintetében. Ezek az információk NAGYON fontosak a pontos munkaidő elszámolás, bérszámfejtés, összesített túlórák, stb. vonatkozásában.

Amiről most említést tennék, az a KÜLÖNBSÉG az éjszakai időszak és a műszakpótlék között.

Vegyük előbb a Munka Törvénykönyve ide vonatkozó paragrafusát! „141. § (1) A munkavállalónak, ha a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változik, a tizennyolc és hat óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén harminc százalék bérpótlék (műszakpótlék) jár.
(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában a változást rendszeresnek kell tekinteni, ha havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van.”

A másik jogszabály, amit alkalmazni kell, az 1988-as évi I. Tv. 18/G. §-a: „(1) Amennyiben a munkavégzés – a munkavégzés helye szerinti helyi időszámítás szerint – részben a 00.00 és 04.00 óra közötti időszakra esik (a továbbiakban: éjszakai időszak), a napi munkaidő – ha kollektív szerződés, illetve munkaszerződés eltérően nem rendelkezik – a tíz órát nem haladja meg.
(2) Éjszakai időszak alatti munkavégzés esetén a munkavállalót az Mt. szerinti bérpótlék illeti meg.”

Akkor most melyik is kell?

Az éjszakai időszakkal kapcsolatban elmondhatjuk (lásd részletesen a könyvben, de erről már sokat írtunk), hogy amennyiben a dolgozó munkaideje részben 00:00 és hajnali 04:00 közé esik, akkor ezt pontosan ki kell mutatni, el kell számolni és megfelelően pótlékolni kell. Az MT idézett 141. §-ában pedig az olvasható, hogy éjszakai munkavégzés esetén műszakpótlékot kell fizetni neki. Ráadásul nem is csak éjféltől értendő, hanem már 18:00 órától! És reggel 6:00 óráig.

Akkor most melyik az igaz? Hogy is van ez? Most akkor MŰSZAKPÓTLÉKOT vagy BÉRPÓTLÉKOT kell elszámolnunk?

Nézzük meg! Ugyanis MINDKÉT állítás igaz, de azzal a kikötéssel, hogy VAGY az egyik, VAGY a másik. Vagy ezt a szabályt alkalmazzuk, vagy azt a szabályt.

Mi dönti el, hogy melyiket?

Az, hogy „melyik az erősebb”.

Először is, az olvasható a jogszabályban, hogy „ha a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változik”. Vagyis, NEM minden reggel 8 órakor kezd a dolgozó, mint egy „normál” irodai alkalmazottnál, hanem rendszeresen változó időpontban. Ahogy az itt, az alábbi képen is látható (ezt a TachografGuru nevű programunkkal készítettük).

Az ábrán jól látható, hogy hétfőn 10:27-kor kezd, kedden 13:11-kor, stb., pénteken 14:37-kor. Egy utazó munkavállaló (tachográfköteles jármű vezetője) esetében tehát ez a kitétel az esetek szinte 100%-ában teljesül – de ez cégenként változó lehet.

A következő jogszabályi rész így hangzik: „a tizennyolc és hat óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén harminc százalék bérpótlék (műszakpótlék) jár”. Ezt különösebben nem kell magyarázni, nyilvánvalóan itt KÉT dolog fontos:

 1. 18:00 óra és a következő reggel 6:00 óra közötti munkavégzés esetében érvényes szabály, és, ha ez a feltétel teljesül,
 2. akkor 30% a bérpótlék.

Mivel az éjszakai időszak csak 00:00 óra és hajnali 04:00 óra közötti időintervallumról szól (kötelezően), ÉS csak 15% pótlékról, ezért, ha a fenti két pontot nézem, akkor a műszakpótlék az „erősebb” feltétel, nem pedig az éjszakai időszak (ha mind a kettő lehetne a dolgozónál).

Ha pl. nincs éjszakai időszakom, akkor egyszerűbb(?) a történet. A fenti példán jó látható, hogy itt nincs éjszakai időszak (mivel éjfél előtt véget ér a tevékenység), de lehetséges, hogy van műszakpótlék (hiszen 18:00 óránál tovább tart a tevékenysége).

Miért írtam azt, hogy „lehetséges, hogy van…”? Mert még nem néztük végig a jogszabályt, és még vannak egyéb feltételek is!

A 141. § (2)-es bekezdése meghatározza, hogy mit tekintünk „rendszeres változásnak”. Ennek KÉT feltétele is van, és ez szó szerint így hangzik:

 1. „ha havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér,”
 2. „valamint a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van.”
Éjszakai időszak vagy műszakpótlék?

Éjszakai időszak vagy műszakpótlék?

Az 1. pont azt mondja, hogy

 • HAVI szinten kell néznünk a dolgozónál, hogy van-e rendszeres eltérés a kezdések között (1 havi munkaidő lista, elszámolás, bérjegyzék, stb.)
 • a munkakezdési időpontok legalább a munkanapok 1/3-a esetében eltér. Ha tehát az egyszerűség kedvéért van 21 munkanapom (lásd az ábrán „Munka”), és LEGALÁBB 7 munkanapon eltérnek egymástól a kezdések, akkor teljesül az 1-es pont, különben nem.

A 2. pont szigorítja ezt a feltételt, mert azt mondja, hogy

 • (ha az 1. pont teljesült, legalább 1/3, stb., akkor) csak abban az esetben alkalmazhatom a jogszabályt, ha a legkorábbi és legkésőbbi kezdés között legalább 4 óra eltérés van.

Nézzük meg újra a 142. paragrafust, ami kiegészíti az éjszakai időszakról szóló részt és megerősíti azt, hogy mikor melyik szabályt kell alkalmazni! Ugyanis ez a jogszabályi pont azt mondja ki, hogy amennyiben NEM a műszakpótlékot kell alkalmazni (mert nem teljesülnek a műszakpótlék feltételei), akkor abban az esetben az éjszakai időszakot kell figyelembe venni (már ha van egyáltalán 00:00 és 04:00 óra közötti munkavégzés), és ebben az esetben legalább 1 óra munkavégzés esetén 15% bérpótlékot kell fizetni a dolgozónak.

Látható tehát ebből is, hogy a műszakpótlék „erősebb”, mint az éjszakai pótlék.

Nézzük meg ezt a havi munkaidő nyilvántartót!

Látható, hogy itt 22 munkával töltött nap szerepel (az első oszlopban látható + jelek a külföldi/belföldi napidíj elszámolásokhoz, adatfelvitelhez kellenek). Látható az is, hogy szinte minden nap eltér a munkaidő kezdete (a legalább 30% tehát teljesül). A legkorábbi kezdés időpontja: 7:33, a legkésőbbi kezdés pedig: 19:48. Tehát, bőven teljesül az a feltétel is, hogy a legkorábbi és legkésőbbi kezdési időpont között legalább 4 óra eltérés van.

Továbbá, a Műszakpótlék oszlopban is jól látható napokon percre pontosan kiszámolja a program, mennyi műszakpótlék jár a dolgozónak, mivel ezeken a napokon a munkaideje részben 18:00 óra és másnap reggel 6:00 óra közé esett (lásd: Munka befejez). (Az ne tévesszen meg senkit, hogy nem pont annyi a műszakpótlék, mint amennyivel később végzett 18:00 óránál, ugyanis pl. péntek 1-én NEM munkával töltötte az egész időt, mivel nagyon sok pihenő ideje volt. Emiatt látható ott csak 54 perc műszakpótlék – a többi pihenő vagy rendelkezésre állás.)

A fentiek miatt tehát ebben az esetben a műszakpótlék szabályt kell alkalmazni.

 

Egy Youtube videó, ami bemutatja a munkaidő elszámolást, valamint a műszakpótlékot, éjszakai időszakot.

 


 

Két fontos dolog végül…

A TachografGURU-ban sok új fejlesztést végeztünk a visszajelzések alapján. Többek között ezt is és még számos más nagyon fontos funkciót. Legalább 8-10-féle listát el tudsz készíteni, amik igen komoly védelmet jelentenek a vállalkozások részére.
KATTINTS IDE VAGY A KÉPRE, hogy megnézd ezeket az új fejlesztéseket, mert lehet, hogy pont ezen múlik egy több százezres bírságod!
Új fejlesztések a TachografGURU-ban, amiket látnod KELL!
A TachografGURU-val és az új fejlesztésekkel kapcsolatban hívd ezen számok valamelyikét: +36 (70) 413-9623 vagy (30) 951-9856 (Nozdroviczky Sándor)
Weboldal címe: onlinetachograf.eu

 


 

A másik dolog, hogy el KELL jönnöd a konferenciára. NINCS mese!

 • Minden évben TELT HÁZAS.
 • Mindig RENGETEG KÉRDÉS hangzik ott el, amiket megválaszolunk.
 • MINDEN kérdésből és válaszból önmagában sokat tanulhatsz.
 • Mindig átveszünk pár megtörtént esetet is, hogy mit KELLETT volna helyesen csinálni – ebből szintén sokat tanulhatsz.
 • Buszosok, kamionosok, egyéb szállítók, darusok, belföld, külföld, saját számlás szállítók – mind vegyesen vannak képviseltetve.
 • Lehet, hogy ÉVEK ÓTA megválaszolatlan kérdésed kerül megválaszolásra. Előfordult már nem egyszer.
AETR konferencia - Kuzma Ferenc, előadó

AETR konferencia – Kuzma Ferenc, előadó

Regisztrálj MOST! Jelenleg 40 főnél tartunk, de most kezd majd beindulni. Foglald le mielőbb a helyedet!

A konferencia napja és helye:

2019. január 12., 9:00 – 17:00
Gastland M0 Hotel, Étterem és Konferenciaközpont

M0-ás autóút 19-es km (Szigetszentmiklós),
GPS koordináták: N 47,38056 E 19,05450

Regisztrálj MOST!

Kattints ide és regisztrálj MOST!

Üdvözlettel,

Ferenc

 


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .