Kosár

Hogyan ítéljük meg az AETR-rel kapcsolatos ellenőrzéseket?

Az ellenőrzések megítéléseGyakorlati megfigyelés: az ellenőrzések során (közúti vagy telephelyi) NEM célja a hatóságnak az oktatás, noha bizonyos esetekben az ellenőrök segítenek ebben.

Gyakran hallani azt, hogy “az oktatást a vállalkozásnak kell megoldania, nekünk ez nem feladatunk, csak az, hogy ellenőrizzük a szabályok betartását…”

Ezzel részben egyet is tudok érteni.

Továbbá, az sem mindegy, hogy a szabálysértésed első alkalommal fordult elő, és csak kisebb mértékű, a közlekedés biztonságát, emberi életet, stb. nem veszélyeztető dolog volt, vagy már “visszaeső vagy”.

Az sem mindegy, hogy Magyarországon a rendőr, vagy a NAV, esetleg az NKH állít meg. Erről külön törvény is van!

Külföldön pedig sok esetben az Unió szabályait (pl. az 561-es rendelet) eltérően értelmezik az Unió egyes tagállamaiban, ami nem csak érthetetlen, de felháborító is! Az érdekképviseletek már dolgoznak azon, hogy az EGYSÉGES uniós jogszabályokat a tagállamok is EGYSÉGESEN ÉRTELMEZZÉK, de ez egy hosszú folyamat…

Elmondható tehát, hogy MAGADRA vagy utalva, a tudásodra, tapasztalatodra, felkészültségedre.

Az ellenőrzések kinyilatkoztatott célja a szabályszegők megtalálása, kiszűrése, hogy ezáltal tisztességes verseny alakuljon ki a fuvarozók, szállítók között (vagyis, aki betartja a szabályokat, az NE élvezzen hátrányt a fuvarfeladatok elvállalásában a tisztességtelen, minden szabályra fittyet hányókkal szemben). További célja elkerülni a baleseteket és biztosítani a szociális jogszabályok betartását, valamint rászorítani a vállalkozásokat arra, hogy rendszeres ellenőrzést, felülvizsgálatot tartsanak a járművezetőikkel kapcsolatban, és ha kell, szankciókkal éljenek velük szemben a szabályok betartása érdekében.

Ezzel is egyetértek.

Vitathatatlan TÉNY: az esetek többségében a kiszabott bírság jogos (értsd: a szabályok értelmében kiszabható), és sok esetben a bírságot bizony ki kell fizetned. Nem azt mondom, hogy humánus, csak azt, hogy “jogszerűen kiszabható”.

A legtöbb tagállamban az ellenőrző hatóságnak NINCS mérlegelési lehetősége, ami azt jelenti, hogy ha egy adott szabálysértést elkövettél és ő ezt dokumentálta, akkor azért ki kell szabnia a jogszabályban meghatározott bírságot.

További TÉNY: akkor sincs könnyű dolgod, ha mindent jól csinálsz. De akkor legalább kezdhetsz valamit a dologgal…

Gyakorlati tapasztalat: kisebb/nagyobb odafigyeléssel, ráfordítással és szervezéssel jelentős mértékben csökkenthető a bírság kockázata, sőt, akár el is kerülhető az, még külföldön is.

Ennek feltétele: megfelelő felkészültség, kellő tudás, tapasztalat és odafigyelés.

Kérdések, amik NAGYON foglalkoztatnak és amikre választ szeretnél kapni…

Az alábbi linken KÉT (sőt, valójában HÁROM) olyan kérdést tehetsz fel, ami LEGINKÁBB foglalkoztat téged az AETR témakörében, amitől a legjobban félsz, vagy amikre SOHA nem kaptál kielégítő választ, és szeretnéd végre TISZTÁN látni azt a dolgot.

Ha saját számlás szállítást folytatsz, akkor azért nagyon fontos (kissé más megítélés alá esik és másképp is kell alkalmazni a szabályokat), ha pedig fuvarozol, akkor ELEMI ÉRDEKED.

Ezen felül itt megírhatod az ellenőrzéssel (közúti vagy telephelyi) kapcsolatos tapasztalatodat is, ami azért fontos, mert minden ilyen eset nagyon tanulságos lehet MINDENKI számára!

A kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, nagyon hasznos lehet, még többet tudunk segíteni ezáltal, ugyanakkor teljes mértékben NÉVTELEN. Semmilyen információ Rólad nem jut el sehová, senkihez, sőt, még én sem értesülök ezekről! Így nem kell félned semmitől!

A kérdéseket összegyűjtjük, 3 szakértő kollégámmal mellétesszük a jogszabályi részt, amit alkalmazni kell az adott kérdéshez, elmagyarázzuk, hogy miért és hogyan kell azt használni, és egy átfogó kiadványban megjelentetjük. Terveink szerint így sok száz, fontos és lényeges kérdés jön össze, kerül megválaszolásra, ami nagyon-nagyon hasznos lesz minden szállítónak és fuvarozónak, mert rendkívül gyakorlatias módon adja meg a válaszokat egy-egy kérdésre!

A kiadvány célja: a lehető legnagyobb mértékben bebiztosítani MINDEN szállító, fuvarozó számára, hogy elkerülje a bírságot, miközben képes betartani a szabályokat!

Három dolgot javaslok, ha megfogadod…

AETR-könyv

  1. Noha az ellenőröket is kötik a jogszabályok, csak akkor van lehetőséged bármilyen formában is érvényt szerezned a jogaidnak, és csak akkor lehetsz (valamennyire) nyugodt, ha TE magad teljesen felkészült vagy!

    Közhely? Lehet. De tény! Tanulj, alkalmazd a tanultakat, segítsd ebben a társaidat, kollégáidat is, és a pokolba az ellenőrzéssel! Február 16-át megelőzően SEHOL nem létezett ilyen átfogó anyag, ami ilyen mértékben segített volna letisztázni a fuvarozók és saját számlás szállítók AETR-el kapcsolatos zűrzavarát.
    Most ez a könyv lehetővé teszi ezt. Kincsként kéne kezelned, és mindig a kezed ügyében kellene tartanod! NEM létezett ezt megelőzően ilyen átfogó és érthető kiadvány a témáról, ami emberi nyelven magyarázta el azt, amit nem lehet elmagyarázni. Sok tucatszor bebizonyosodott, hogy NEM KELL rettegned az ellenőrzéstől, ha használod a könyvben leírtakat! Szerezd meg a saját példányodat (ha még nem tetted meg), NE add kölcsön senkinek, és tartsd be a szabályokat!

  2. Írd meg az ellenőrzéssel kapcsolatos észrevételedet és a LEGFONTOSABB kérdésedet, amire választ vársz! Ez nagyon fontos, mert csak így tudunk segíteni, így tudunk még jobban utánajárni dolgoknak, így tudunk még felkészültebbek lenni! Az Igazságügyi Szakértő elvállalta, hogy segít abban, hogy jogszerűen legyenek alátámasztva a kérdések megválaszolásai, amik igen-igen fontosak lesznek NEKED. De ehhez ÍRD MEG ezeket, és a tapasztalataidat, mert csak akkor tudunk segíteni! Tudod, “néma gyereknek az anyja se…” A kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, nagyon hasznos lehet, még többet tudunk segíteni ezáltal, ugyanakkor teljes mértékben NÉVTELEN. Semmilyen információ Rólad nem jut el sehová, senkihez, sőt, még én sem értesülök ezekről! Így nem kell félned semmitől!)
  3. Mondd el másoknak is, mennyire fontos megtennie ezeket! Irányítsd őket a könyvhöz és/vagy ehhez a cikkhez, ami a kérdőívhez viszi őket!