Kosár

kép2011. június 15-én elítélte a Nemzeti Közlekedési Hatóság két volt közúti ellenőrét  másodfokon a Győri Ítélőtábla. A vádlottak – T. Attila és L. László, akik ellen a vád bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés volt – 2007. decembere és 2008. szeptembere között saját zsebre dolgoztak, folytatólagosan követtek el bűncselekményeket.

Az elsőrendű vádlott, T. Attila 4 év 10 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, a másodrendű vádlottra, L. Lászlóra 4 év letöltendő börtönbüntetést szabtak ki. Mindkettőjüket hivatalos személy által kötelességszegéssel, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság. Döntésével a Győri Ítélőtábla másodfokú tanácsa helybenhagyta az első fokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság ítéletét, és sem a kiszabott büntetések súlyosbítására irányuló ügyészi, sem pedig az enyhítést célzó védői fellebbezéseket nem tartotta alaposnak.

A két ellenőr 2007. decemberétől 10 hónapon át pénzt kért tehergépjárművek közúti ellenőrzésekor a bírságolás mellőzése érdekében. Előfordult olyan eset is, ahol állandó “járadékot” szedtek egy-egy adott vállalkozótól a kedvező ellenőrzés érdekében. Érthetőbben: volt olyan fuvarozó vállalkozás, melytől nem eseti, hanem éves díjazást kértek a kedvező ellenőrzésért. A meghatározott pénzösszeg fejében aztán hivatali kötelességüket megszegve eltekintettek a bírságolási eljárás megindításától. Emellett számos fuvarozót előre tájékoztattak az ellenőrzések pontos helyszínéről, időpontjáról, amellyel szigorú titoktartási kötelezettségüket szegték meg.

A letöltendő börtönbüntetések mellett T. Attila esetében közel 3 és fél millió forint vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság. Az ügyben első fokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság ítéletét helybenhagyták, sem az ügyész által kért szigorítást, sem az ügyvédi enyhítés iránti fellebbezést nem tartotta alaposnak a Győri ítélőtábla. A másodfokon kiszabott büntetés indoklásában kitértek arra, hogy a szigorúság mellett szól az is, miszerint az ilyen jellegű bűncselekmények társadalomra való veszélyessége jelentős.

A közúti ellenőröknél minden esetben alapkövetelmény az erkölcsi feddhetetlenség, a szakmai hozzáértés, a lelkiismeretes munkavégzés. A személyi állomány egy része korrupció megelőzési tréningen esett át. A legtöbb ellenőr tisztességesen végzi a munkáját. A Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal előre be nem jelentett módon ellenőrzi az ellenőröket. Lakossági bejelentés közúti ellenőrökkel kapcsolatban évente 10-nél kevesebb esetben fordul elő. A panasz, bejelentés beérkezésekor minden esetben belső vizsgálat kezdődik az ügy tisztázása érdekében. Amennyiben alapos gyanú merül fel, a Nemzeti Közlekedési Hatóság minden esetben feljelentést tesz.

Korrupció

Ugyanakkor gondok vannak a megvesztegetési ügyeket bejelentők törvényi védelmével is. A Transparency International nevű civil szervezet programvezetője, Földes Ádám szerint a kormány hiába hozott több intézkedést is 2010-ben a korrupció visszaszorítására, ezek hatása még nem érezhető. A Transparency International 2010-es felmérése szerint Magyarországon a lakosság 75%-a gondolja úgy, hogy nőtt a korrupció az elmúlt években, és a megkérdezettek szerint egyre többet kell fizetni jogtalan előnyért. Ez Európában Románia után a második legrosszabb adat!!!

 


 

Milyen egyéb következményei lehetnek ennek?

Gondold végig! Elég csak az 561-es Rendelet megfelelő paragrafusait elolvasni, hogy az ember rájöjjön: vajon mennyire jártak jól azok a vállalkozások, akik a megvesztegetésben részt vettek? Most a Btk-ról nem beszélek, az egy másik oldala a dolognak. De az 561-es Rendelet szerint is, ha valakit ellenőriztek és elengedték, őt ettől függetlenül később ugyanezért ismét ellenőrizhetik, és ha a későbbi ellenőrzés azt tárja fel, hogy az előző ellenőrzés során hiányosság volt, azaz – szándékosan vagy tudatlanságból – “szemet hunytak” egy-egy szabálysértés fölött, akkor utólagosan kiszabhatják a bírságot az elkövetett vétségért.

Szerinted mennyi esélye van annak, hogy az érintett vállalkozásokat leellenőrzik?

Szerinted mennyi esélye van annak, hogy megbírságolják őket? (Mondom, most hagyjuk a Btk-t!)

Egy eljárás során a vállalkozásra kiszabható bírság összegének felső határa – most CSAK az AETR-bírságról beszélek! -, 2 millió forint. De ha több eljárásban vizsgálják a céget, akkor annyiszor 2 millió.

Esélyes, hogy a Munkaügyi Felügyelet vagy a NAV is vizsgálódhat náluk?

 

kép

 

Mi az ÉN tanácsom NEKED?

Jelenleg egy olyan céget oktatok és vizsgáztatok, több turnusban, 20-30 fős csoportokban, ahol 140 sofőr dolgozik. Belföldeznek és Unióznak is, ISO minősítéssel rendelkeznek, és komolyan veszik az oktatást és a jogszabályok betartását. Az AETR oktatás mellett ADR-es, meg több más egyéb oktatást is kapnak a sofőrök, rendszeresen (évente legalább 1 alkalommal).

Azt gondolom, ők egy profi csapat. Tényleg, mintának állítanám őket a legtöbb fuvarozó elé (ha hozzájárul, akkor meg is teszem majd).

Szerinted mennyire engedhetnék meg maguknak, hogy a fentiekhez hasonló korrupciós ügyekbe keveredjenek? És NEM az ISO miatt!

Nemsokára kezdjük egy 40 fős cég (sofőrök száma) sofőrjeinek oktatását és vizsgáztatását. ŐK is komolyan veszik a dolgokat.

Van még pár olyan cég, ahol 10-15 vagy több sofőr dolgozik, és év végéig szeretnék, ha meglenne az oktatás és a vizsgáztatás.

  • Ha tehát nagyobb vállalkozásod van, akkor hatékonyabb, gazdaságosabb és rugalmasabb, na meg személyre szabottabb is a cégednél tartandó felkészült, profi oktatás és vizsga.
  • Ha egyéni vállalkozás vagy, akkor gyere el most szeptember 10-én Szegedre, ha a közelben laksz, az AETR Akadémiára (szeminárium). Ha ezt nem tudod megtenni, akkor december elején Budapesten lesz módod erre (még NEM tudsz regisztrálni a budapestire).
  • Vagy állj össze másokkal, és szervezzetek egy 10-21 fős csoportot, hogy megtarthassuk az oktatást és a vizsgáztatást.
  • És erősen javaslom azt is, hogy a fentiek mellett válj előfizetővé 1 évre, mert ott további hasznos információkat kapsz – lehet, hogy pont ez fog megmenteni a bírságtól adott alkalommal.

Gyere el most Szegedre! Tudom, hogy munkád van és dolgozol. De ez nagyjából az év 340 napjára ugyanígy elmondható. Viszont az Akadémia csak MOST van. EGYETLEN napra tedd félre a munkát, mert ez tényleg annyira fontos! Gyere Szegedre, iratkozz be az Akadémiára MOST! Már nincs sok időd.

 

Üdvözlettel:

AETR szakértő

 


 

Szólj hozzá Te is a témához! Figyelem! Hozzászólásod akkor jelenik meg, amikor azt az adminisztrátor elfogadta! A hozzászóláshoz NEM szükséges regisztráció. Kattints ide a hozzászóláshoz!

Háziszabályok a blog működéséhez:
Ez a blog egy mikro közösség a fuvarozók részére, ahol más szabályok érvényesek, mint a blogok többségén. Itt valós emberek folytatnak értelmes beszélgetést, egymást tiszteletben tartva. Ha ezt te is értékeled, akkor örülök, hogy itt vagy! Ha ezt nem értékeled, akkor menj a blog.hu-ra.
  1. Itt csak teljes, valós névvel szólhatsz hozzá.
  2. Légy kedves és segítőkész.
  3. Ha vitába szállsz, kérlek, hogy a témát támadd, ne az embert, aki a hozzászólást vagy a bejegyzést írta!
Elfogadom a szabályokat, hozzászólok a témához

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .